Hoće li Google zaista napustiti australsko tržište? Vlada je već pronašla zamjenu za njihovu tražilicu

Ako se Google zaista odluči na radikalan potez i napusti Australiju, svoju priliku na tom tržištu tada bi mogao iskoristiti Microsoft sa svojim Bingom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2021. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dalje nije poznato kakva je situacija s budućnosti Googlea u Australiji. Ako se ne postigne dogovor oko njihova plaćanja medijima čiji se linkovi pojavljuju prilikom rezultata pretraživanja, čak postoji mogućnost da Google digne sidro iz zemlje. Sličan pritisak oko plaćanja je i na Facebooku te postoji mogućnost da, ako ne bude drugog rješenja, i popularna društvena mreža krenem istim putem kao i Google.

Slika nije dostupna Google najavio blokadu tražilice u Australiji ako bude prisiljen plaćati vijesti

No što će se dogoditi u slučaju da Google napusti Australiju? U toj zemlji već provode eksperimente u kojima se korisnicima koji pretražuju sadržaj ne prikazuju rezultati s najpopularnijih medija, kako bi im pokazali kakva im je sudbina bez Googlea. No australska vlada vodi se krilaticom “koga nema, bez njega se može” te razmišljaju o alternativama. Svoju priliku na tom tržištu tako vidi - Microsoft.

Prema ministru komunikacija Paulu Fletcheru, Microsoft je iznimno zainteresiran za australsko tržište na kojem, u slučaju da vlada i Google ne nađu zajednički jezik, vide veliku priliku za svoju tražilicu Bing. Kaže kako je izvršni direktor Microsofta Nadella kontaktirao australskog premijera i zajedno sa starijim direktorima zatražio sastanak na kojem su iznijeli svoje želje i planove za to tržište. U ovom trenutku imaju mali tržišni udio u pretraživanju, no zainteresirani su za njegovo širenje, komentirao je Microsoftove planove Fletcher.

Udio Googlea na tom tržištu iznosi velikih 93 posto, a osim Binga, Fletcher je spomenuo i još jednu sve popularniju tražilicu - DuckDuckGo, kojoj je na prvom mjestu privatnost korisnika.

Naglašava kako su jasno dali do znanja da bi voljeli da Google i Facebook ostanu u Australiji, no na njima je odluka što će napraviti u budućnosti i kakvu će poslovnu odluku donijeti. Ako želite poslovati u Australiji, morate poštovati australske zakone, poručio je Zuckerbergu i Pichaiju, šefovima tih kompanija Fletcher.

Slika nije dostupna Nove velike kritike tehnološkog giganta: Oni koji im nisu u milosti mogu jednostavno nestati s interneta

Podsjetimo, Australija želi donijeti zakon prema kojem bi tehnološke kompanije poput Googlea i Facebooka plaćale lokalnim medijima i izdavačima za sadržaj koji se prikazuje na njihovim stranicama kao rezultat pretraživanja ili vijesti. Naravno, američke kompanije imaju drukčiji pogled na stvari i nisu oduševljene što bi mogle početi plaćati za nešto što im je prije bilo besplatno. Dogovora još nema te su sve opcije na stolu, a obje strane, čini se, pokazuju mišiće - Google najavom potencijalnog odlaska s tržišta (slično bi mogao napraviti i Facebook), a australska vlada pregovorima s njihovim konkurentima, odnosno razgovorima oko jače uloge Binga na njihovom tržištu pretraživanja.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti