Microsoft potajno gradi "banku privatnih podataka"?

Ako projekt "Bali" zaživi, svi bi podaci bili pohranjeni na jednom mjestu, a korisnici bi onda sami odlučivali tko bi i pod kojim uvijetima mogao pristupiti kojim podacima.

Martina Čizmić | 04.01.2019. / 15:59

Privatnost na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Privatni podaci su već dulje vrijeme tražena roba na internetu. Koliko god se trudili i bili pažljivi, činjenica je da će u nekom trenutku neki vaš privatni podatak doći u krive ruke. Najčešće one hakera i kibernetičkih kriminalaca.

Najveći je problem što korisnici jednostavno ne mogu kontrolirati što se s njihovim privatnim podacima događa kad jednom postanu dostupni na internetu.

Upravo taj problem, ako je vjerovati informacijama s Twittera, pokušat će riješiti Microsoftov tajanstveni projekt "Bali".

Iako službenih informacija o samom projektu nema, nekoliko tviteraša primijetilo je web stranicu projekta i uspjelo saznati barem osnovne podatke.

Tako je korisnik Longhorn projekt opisao kao "projekt koji može obrisati sve vaše poveznice i informacije na računima".

 

 

Na stranici projekta, koja je u međuvremenu "nestala", navodi se kako je Bali zapravo "nova osobna banka podataka koja će korisnicima dati kontrulu nad svim odacima koji su prikupljeni o njima". Također, dodaje se kako bi "banka omogućila korisnicima da pohrane sve podatke koji se o njima stvaraju" te bi ih korisnici mogli "vizualizirati, upravljati, kontrolirati, dijeliti i monetizirati".

U prijevodu, svi bi podaci bili pohranjeni na jednom mjestu, a korisnici bi onda sami odlučivali tko bi i pod kojim uvijetima mogao pristupiti kojim podacima.

Zanimljiv koncept koji u mnogočemu podsjeća na tehnologiju blockchaina.

 

 

Iako je, prema dostupnim informacijama, koje nisu potvrđene iz Microsofta, projekt Bali još u počenot fazi, sam koncept čini se veoma zanimljivim.

Pogotovo u svjetlu prošlogodišnjih sigurnosnih propusta, curenja korisničkih podataka, hakerskih napada i uvođenja pravila poput GDPR-a.

Izvor: ZDNet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti