Prošla je godina pokazala koliko su digitalne vještine važne u današnje vrijeme, ali i koliko su još uvijek nerazvijene kod većine ljudi. Upravo kako bi to ispravio, Microsoft je pokrenuo globalnu inicijativu usmjerenu ka stjecanju novih digitalnih vještina pokrenuta je kao odgovor na globalnu ekonomsku krizu uzrokovanu COVID-19 pandemijom.

Inicijativa uključuje trenutne korake da bi se pomoglo onima koji žele steći nove vještine i konkurirati za tražene poslove. Inicijativa objedinjava sve dijelove tvrtke, kombinirajući postojeće i nove resurse s LinkedIna, GitHuba i Microsofta. Temelji se na tri područja aktivnosti:

- Korištenje podataka da bi se identificirali najtraženiji poslovi i vještine potrebne da bi se potencijalni kandidati mogli zaposliti
- Besplatan pristup resursima za učenje i sadržajima da bi se ljudima pomoglo da razviju vještine koje te pozicije zahtijevaju
- Povoljni certifikati i besplatni alati za traženje posla da bi se ljudima koji razviju te vještine pomoglo u potrazi za novim poslom

Sveobuhvatna tehnološka inicijativa oslanja se na podatke i digitalnu tehnologiju. Počinje s podacima o poslovima i vještinama koje osigurava LinkedIn Economic Graph. Pruža besplatan pristup sadržajima u LinkedIn Learningu, Microsoft Learnu i GitHub Learning Labu. Uz to, korisnicima su na raspolaganju Microsoft Certifications i LinkedIn alati za traženje posla. Tim resursima korisnici mogu pristupiti putem centralne lokacije opportunity.linkedin.com, a svi sadržaji su dostupni online na četiri jezika: engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom.

Tijekom prva četiri mjeseca, od 1. srpnja do 31. listopada 2020, više od 10 milijuna ljudi iz 231 zemlje iskoristilo je mogućnost besplatnog obrazovanja, odnosno stjecanja najtraženijih vještina. Samo na LinkedInu besplatno je dostupno više od 250 sati sadržaja za učenje. Inicijativa je zamišljena kao proces od 3 koraka:

- Savladavanje vještina za tražene poslove
- Traženje posla i prijava za željeno radno mjesto
- Priprema za intervju za posao

U Hrvatskoj je do sada mogućnost besplatnog stjecanja novih vještina iskoristilo više od 10.000 ljudi. Najpopularniji besplatni programi učenja na zahtjev su oni za sljedeća radna mjesta: programer softvera (Software Developer), specijalist za korisničke usluge (Customer Service Specialist) i analitičar podataka (Data Analyst).

U praksi se učenje odvija u nekoliko faza. Ukoliko je sudionik zainteresiran steći vještine potrebne za posao programera softvera, prvo kreće s LinkedInom, na kojem će pronaći niz besplatnih online tečajeva za učenje. Osnove programiranja nude savladavanje osnovnih pojmova i praksi te usvajanje osnovne terminologije, a osnove programiranja: baze podataka sudionike uče kako napraviti bazu podataka. Tečaj web razvoja polaznike će upoznati s osnovama web programiranja. HTML osnovni trening nudi savladavanje pisanja HTML-a, jezika za oblikovanje web stranica. Na CSS osnovnom treningu sudionici uče kako odabrati sadržaj, urediti tekst i upravljati izgledom stranice. Tijekom JavaScript osnovnog treninga savladavaju se osnove programskog jezika JavaScript, Učenje Pythona uvest će polaznike u svijet najpopularnijeg programskog jezika, a Učenje SQL programiranja upoznat će ih s osnovama jezika za dohvaćanje i uređivanje podataka iz baza podataka kao što su SQL Server i MySQL. U drugom koraku edukacije Microsoft Learn samostalni tečajevi također pomažu korisnicima da unaprijede svoje tehničke vještine korištenja Microsoft tehnologija. Na raspolaganju su vodiči korak po korak, pristup interaktivnom okruženju za kodiranje i skriptiranje i razni zadaci za vježbanje. Također je moguće steći priznate Microsoft certifikate koji budućem poslodavcu jamče da imate vještine potrebne za novo radno mjesto. Na kraju stečene vještine korisnici mogu dodatno isprobati u praksi putem GitHub Learning Laba, gdje mogu besplatno vježbati kodiranje i dodatno razviti svoje vještine realizacijom zabavnih i realističnih projekata. Nakon što polaznik savlada sve obrazovne faze, može krenuti u potragu za željenim poslom, a nakon što se prijavi na natječaj, može dodatno uvježbati kako se što bolje predstaviti budućem poslodavcu pomoću raznih materijala za pripremu za intervju.

Svima koji dodatno žele unaprijediti svoje vještine, na raspolaganju je još niz besplatnih tečajeva – na primjer, svi koji žele savladati osnove korištenja digitalnih tehnologija mogu proći Microsoftov tečaj digitalne pismenosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju