Pozvali Microsoft da "učini pravu stvar i ispravi sve pogrešno što je napravio u prošlosti"

Skupina zagovornika slobodnog softvera okupljena u Free Software Foundation (FSF) uputila je zanimljiv apel Microsoftu, nakon službene objave o prestanku korisničke podrške za operativni sustav Windows 7. Naime, traže od tehnološkog diva da ispravi sve krivo što je napravio u prošlosti i pusti kod Windowsa 7 u domenu slobodnog softvera.

Branimir Vorša | 28.01.2020. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Windows 7 službeno je mrtav. Sveobuhvatne korisničke podrške neće biti, iako milijuni korisnika diljem svijeta još uvijek koriste taj operativni sustav. Sigurnosna nadogradnja moguća je i dalje uz plaćanje, no ona će svake godine biti sve manje financijski isplativa za korisnike. Jedno od pitanja jest i što bi Microsoft trebao ili mogao učiniti s izvornim kodom Windowsa 7?

UFree Software Foundationu (FSF) zahtijevaju da se Windows 7 pusti u domenu slobodnog softvera te da bi time Microsoft ispravo sve što je pogrešno napravio u prošlosti.

FSF je osnovan još 1985. godine i otad je gorljivi protivnik Microsoftovih programskih licenci.

Tijekom uvođenja operativnog sustava WIndows 7, interesantno, ta je fundacija poticala korisnike da ga ne koriste, no sad pozivaju Microsoft da "učini pravu stvar" i da stavi taj operativan sustav pod slobodnu licencu poput GNU javne licence (GNU Public Licence ili GPL), koju je osmislio Richard Stallman, osnivač FSF-a.

Peticija dolazi u vrijeme kad Microsoft u velikoj mjeri prihvaća Linux i open source, a nedavno su isporučili i Windows 10 s Linux kernelom, odnosno Linux jezgrom.

Ipak, teško je očekivati da će Microsoft isto i učiniti, barem ne dok i dalje pruža plaćeni oblik korisničke podrške.

Evo koja tri zahtjeva sadrži FSF-ova peticija, koju je dosad poduprlo gotovo 8000 ljudi, a cilj je bio najmanje 7777:

- Zahtijevamo da se Windows 7 otpusti kao slobodan softver. Njegov život ne mora prestati. Dajte ga zajednici na proučavanje, obradu i dijeljenje
- Molimo vas da poštujete slobodu i privatnost vaših korisnika, a ne da ih jednostavno prisiljavate na korištenje najnovije verzije Windowsa
- Tražimo više dokaza da doista poštujete korisnike i korisničke slobode, a ne da te koncepte koristite samo u svrhu marketinga i kad vama to odgovara

Iz Microsofta zasad nisu odgovorili na poziv FSF-a. 

Izvor: ZDNet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti