Microsoft predstavio Windows 10!

Mjesecima se pričalo Windowsima 9, no u Microsoftu kažu da novi OS predstavlja tako veliki korak naprijed da su preskočili 'devetku' i predstavili Windows 10

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2014. / 08:16

Microsoft predstavio Windows 10!

Microsoft je jučer na konferenciji u San Franciscu prikazao neke novitete koje će predstaviti u sljedećoj verziji svog operativnog sustava – riječ je o tako velikom koraku naprijed, komentirao je prilikom predstavljanja izvršni potpredsjednik Windows divizije Terry Myerson, da su odlučili preskočiti 'devetku' i novi OS nazvali Windows 10. Nova verzija operativnog sustava dizajnirana je za pokretanje na brojnim različitim uređajima – od tzv. 'internet od things' uređaja, preko pametnih telefona do računala i servera. U ovoj kompaniji kažu kako ova verzija OS-a kombinira elemente naprednog dizajna iz Windowsa 8 s funkcionalnošću Windowsa 7, što najbolje možemo vidjeti u primjeru izbornika Start. 

Naime, jedna od stvari koja je većinu korisnika smetala u prošloj verziji jest nedostatak klasičnog Start izbornika na koji smo godinama navikli, a u Windowsima 10 ova je opcija ponovno dostupna, ali u malo modificiranom obliku jer će se, osim klasičnog izbornika, prikazivati i pločice, odnosno 'live tiles'. Novost je i način prikazivanja aplikacija te je, prenose na CNN-u, Microsoft predstavio standardizirani format za aplikacije iz Windows Storea i klasične desktop programe – na taj je način izbjegnuta dualnost sučelja jer će se sve aplikacije prikazivati na isti način, odnosno u tradicionalnim prozorima. Dodana je i mogućnost stvaranja više desktopa (npr. posebne radne površine za posao i za kućnu uporabu), redizajnirana je Snap opcija koja omogućava korištenje do četiri aplikacije na ekranu te tzv. 'task view' – na jednom ekran prikazuju se sve otvorene aplikacije i datoteke.

 U budućnosti možemo očekivati i jedinstvenu trgovinu aplikacija za sve uređaje (telefoni, tableti, računala) koji će raditi na Windowsima 10, a iz Microsofta kažu kako će programerima omogućiti razvoj jedinstvenih aplikacija koje će se moći koristiti na svim uređajima. Microsoft će prvo objaviti tehnički preview Windowsa 10 određenoj skupini korisnika i osoba koje će ga testirati, a još nema službenih informacija kada će konačna verzija ovog OS-a biti dostupna na tržištu (očekuje se da će to biti negdje tijekom sljedeće godine). Više o Windowsima 10 i novim opcijama koje donose pogledajte u priloženom videu.

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti