Microsoft prestigao Google i postao treća najvrjednija kompanija na svijetu

Microsoft se približio i Amazonu te će biti zanimljivo vidjeti hoće li prestići i Bezosovu kompaniju i probiti se na drugo mjesto najvrjednijih kompanija na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2018. / 17:14

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U posljednje vrijeme često se piše kako je u tijeku utrka tri kompanije koje žele ostvariti povijest i doseći tržišnu vrijednost od nevjerojatnih bilijun dolara. Ovu trku trenutno predvodi Apple koji se nedavno približio ovoj cifri, no uslijedio je pad cijena dionica te trenutna vrijednost iznosi nešto više od 920 milijardi dolara, a druga dva kandidata su Amazon i Google, tj. njihova krovna kompanija Alphabet.

No, tržišnoj vrijednosti od bilijun dolara približava se još jedna kompanija – Microsoft čija vrijednost nakon jučerašnjeg zatvaranja burzi iznosi nešto više od 760 milijardi dolara. Od kada je Satya Nadella preuzeo čelno mjesto Microsofta prije četiri godine i promijenio strategiju poslovanja ove kompanije, cijena dionice više se nego udvostručila.

Nadella je odustao od taktike kako u centru cijelog poslovanja moraju biti Windowsi, zaključio je kako nema smisla forsirati Windows Phone uređaje i mobilni operativni sustav te se fokusirao na tehnologije koje se mogu koristiti na raznim platformama, računarstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju.

Također, plan za budućnost uključuje i kvantna računala i uređaje za miksanu, odnosno proširenu i virtualnu stvarnost.

Zahvaljujući dobrom poslovanju i konstantnom rastu cijene dionice, Microsoft je uspio razbiti veliku trojku, tj. prestigao je Alphabet te je sada treća najvrjednija kompanija na svijetu. Tržišna vrijednost Alphabeta iznosi 745 milijardi dolara, a kako je razlika u vrijednosti između ovih kompanija mala, na The Vergeu kažu kako se ne treba iznenaditi ako uskoro ponovno dođe do zamjene mjesta i vraćanja Alphabeta na treću poziciju.

Google je po tržišnoj vrijednosti Microsoft prvi put prestigao još 2012. godine te su ove kompanije do sada nekoliko puta mijenjale pozicije, a bit će zanimljivo pratiti daljnje kretanje cijene dionica ovih kompanija te hoće li na krilima rasta Microsoft ugroziti i Bezosov Amazon čija tržišna vrijednost trenutno iznosi 788 milijardi dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti