Microsoft uklanja svog glasovnog asistenta iz Windowsa: Dolaze neki novi "dečki"

Microsoftova odluka o gašenju Cortane zapravo je veoma logična i bilo je samo pitanje vremena kad će biti donesena.

Martina Čizmić | 04.06.2023. / 11:49

Windows 11 (Foto: Microsoft)

Microsoft je odlučio reći posljednje "zbogom" svom glasovnom asistentu pogonjenom umjetnom inteligencijom u Windowsima, Cortani. Prema dostupnm informacijama Cortana će utihnuti krajem 2023. godine. 

Ako ćemo biti iskreni, Microsoft je posljednjih godina prilično zanemarivao Cortanu, pa su korisnici Windows 10 i 11, većinu vremena jednostavno ignorirali činjenicu da ona uopće postoji na njihovim računalima.

No, to ne znači da će korisnici ostati bez glasovnog asistenta pogonjenog umjetnom inteligencijom. Cortana će svoj život, bar još neko vrijeme nastaviti u Microsoft Teamsima, Outlook mobileu i Teams mobileu. 

Siri Šef Microsofta komentirao kako je tehnologija koja je trebala donijeti revoluciju "glupa kao noć"

Cortanino mjesto u srcima korisnika, trebao bi zamijeniti novi asistent pogonjen umjetnom inteligencijom. Kako su priopćili iz Microsofta, nova će opcija u Windowsima imati naziv "Voice Access" i omogućit će korisnicima da upravljaju svojim računalia putem glasovnih naredbi. Dodatno naglašavaju, kako će "Voice Access" raditi i kad računalo nije spojeno na internet. 

Cortanu bi moglo zamijeniti i Microsoftovo novo rješenje - Copilot. Radi se o nadogradnji na popularni ChatGPT-4, koja je osmišljena kako bi potaknula produktivnost prilikom korištenja Microsoftovih aplikacija. 

Iz Microsofta Copilota opisuju riječima poput "prijatelj koji vas redovito podsjeća koju pjesmu da odaberete na Spotyfiju, može stvarat kratke sažetke vaših bilješki ili vam pomoći u stvaranju nove prezentacije". 

S obzirom na to kojom se brzinom alati pogonjeni umjetnom inteligencijom razvijaju, čini se da je Microsoftova odluka o gašenju Cortane bio jedini logični potez. Jer, ipak su neki novi "dečki" u gradu. 

Izvor: PCWorld

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti