Microsoft upozorava korisnike diljem svijeta: Širi se zlonamjerni e-mail na temu koronavirusa

Otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, broj internetskih prijevara i napada koji se koriste koronavirusom kao mamcem višestruko je porastao. S obzirom na to da pandemija još nije gotova, možemo očekivati još ovakvih zlonamjernih kampanja.

Martina Čizmić | 23.05.2020. / 09:40

Malware, ilustracija (Foto: Getty Images)

Microsoft Security Intelligence tim, koji se bavi računalnom sigurnošću, odaslao je prilično ozbiljno upozorenje korisnicima Windowsa diljem svijeta.

Upozorili su na zlonamjerni e-mail koji se predstavlja kao da dolazi iz uglednog Centra Johns Hopkins i koji navodno u sebi sadrži izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji koronavirusa. U samom e-mailu nalazi se dokument s tablicom koji, kad se jednom otvori, instalira zlonamjerne programe na računalo.

 

 

Točnije, instalira program za udaljeno upravljanje računalom, koji hakerima omogućuje da instaliraju nove programe, brišu dokumente i upravljaju samim računalom.

Stotine jedinstvenih Excel dokumenata u ovoj kampanji koriste istu formulu i vode do iste web adrese na koju se preuzimaju ukradeni dokumenti, upozorili su iz Microsofta.

Savjetuju korisnicima da budu izuzetno oprezni kad primaju bilo kakve e-mailove na temu koronavirusa, kako od poznatih tako i od nepoznatih kontakata. Ako prime e-mail od nepoznatog kontakta koji izgleda "čudno" i neobično ne bi trebali otvarati linkove koji se nalaze u samom e-mailu i trebali bi provjeriti pošiljateljevu adresu.

Podsjetimo, otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, broj internetskih prijevara i napada koji se koriste koronavirusom kao mamcem višestruko je porastao. S obzirom na to da pandemija još nije gotova, možemo očekivati još ovakvih zlonamjernih kampanja.

Slika nije dostupna Umjesto da traže lijek za COVID-19, superračunala zbog hakera rudarila monero

Slika nije dostupna Hakeri iskorištavaju paniku oko koronavirusa: Pazite koje aplikacije instalirate da vas ne zarazi ransomware

Slika nije dostupna Hakeri ponovno iskorištavaju koronavirus: Ovo je najnovija prijevara na koju morate obratiti pažnju

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti