Microsoft upozorava na nove destruktivne cyber napade

Zanimljivo je da se nova sigurnosna nadogradnja Microsoftovog softvera odnosi i na Windows XP i Server 2003 za koje je ova kompanija još ranije obustavila podršku

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2017. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je objavio sigurnosnu zakrpu za Windowse s kojim žele spriječiti nove napade poput nedavnog WannaCry ransomwarea koji je izazvao paniku diljem svijeta. Iz ove kompanije upozoravaju kako trenutno postoji "povećan rizik od destruktivnih cyber napada", napominjući da bi iza njih mogle stajati i države (iako ne spominju o kojim se državama radi), a osim za novije verzije Windowsa, ova sigurnosna nadogradnja dostupna je i za stare verzije operativnog sustava (Windows XP i Windows Server 2003) za koje Microsoft više ne pruža službenu podršku, no i dalje se koriste na velikom broju računala.

Ova nadogradnja (koja nije dio standardnog mjesečnog paketa sigurnosnih zakrpa Patch Tuesday) trebala bi korisnicima pružiti dodatnu zaštitu od napada sličnih WannaCryu. Iz Microsofta nisu htjeli reći jesu li od sigurnosnih kompanija primili neke informacije i upozorenja o potencijalnim novim napadima te na ZDnetu vjeruju kako je samo riječ o preventivi i oprezu. Prošlog mjeseca objavljene su sigurnosne zakrpe za propuste u starijim verzijama Server Message Block protokola koji utječu na sve verzije Windowsa, a s novom nadogradnjom Microsoft je "zakrpao" tri sigurnosna propusta koja su još ranije objavili hakeri iz Shadow Brokersa, ali koji do sada još nisu bili riješeni.

Iako je Microsoft, potaknut prošlomjesečnim napadima sada objavio sigurnosnu nadogradnju i za verzije softvera kojima je odavno istekla podrška, Eric Doerr iz Microsofta rekao je kako korisnici čija računala i dalje rade na takvim platformama više ne trebaju očekivati slične zakrpe tako da im je najbolje nadograditi sam softver, odnosno verziju Windows XP napokon zamijeniti s novijim, modernijim i što je najvažnije, sigurnijim operativnim sustavom.

S obzirom kako sigurnosni stručnjaci stalno upozoravaju da u budućnosti možemo očekivati sve više napada poput WannaCry ransomwarea koji će vjerojatno biti sve opasniji, jako je važno uvijek koristiti posljednje verzije softvera i instalirati najnovije sigurnosne zakrpe koje bi mogle spriječiti zarazu računala malwareom.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti