Ministar Horvat otkrio: Za mjesec dana mogli bismo imati gotov prvi domaći respirator

Prvi primjerci mogli bi biti gotovi već sljedeći tjedan, ali prije no što uđu u upotrebu moraju na testiranje i certificiranje u Njemačku.

Martina Čizmić | 08.04.2020. / 16:02

 Pandemija koronavirusa potaknula je brojne hrvatske tvrtke da se okrenu proizvodnji medicinskih pomagala poput tekstilnih maski, zaštitnih vizira za medicinske radnike, ali i dezinfekcijskih sredstava. No, čini se kako bismo uskoro mogli imati i prvi respirator "Made in Croatia".

Kako je nakon užeg kabineta Vlade novinarima rekao ministar gospodarstva Darko Horvat, prvi domaći respirator mogao bi biti napravljen unutar mjesec dana.

Sam dizajn respiratora napravljen je u suradnji s desetak hrvatskih kompanija. Već su gotovi i 3D modeli sastavnih dijelova respiratora, ali i alati za proizvodnju. Ono što nedostaje je posebna tkanina koja služi kao filter.

Tkanina je ključan dio i trenutno se ne može proizvoditi u Hrvatskoj. Nju ćemo uvoziti, rekao je ministar Horvat te pojasnio kako se radi o posebnoj filtarskoj tkanini čije pore moraju imati poroznost manju od 0,125 mikrometara.

No, unatoč tome, ministar je uvjeren kako bismo do kraja sljedećeg tjedna trebali imati u potpunosti razvijen hrvatski respirator koji će, čim bude proizveden prvo put Njemačke. Naime, Hrvatska nema ustanovu koja bi izdavala certifikate takvim proizvodima, pa će taj posao preuzeti njemačka Dekra.

Čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre, rekao je ministar Horvat te dodao kako bi takav proizvod sigurno našao svoje mjesto i na stranom tržištu.

Izvor: N1

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti