Ministarstvo obrane poziva hakere: 'Hakirajte Pentagon'

Pentagon je pokrenuo program 'hakirajte Pentagon' u kojem su pozvali hakere da im pomognu u pronalaženju sigurnosnih propusta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2016. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ministarstvo obrane pokrenulo je program 'hakirajte Pentagon' i pozvalo hakere u napad na sigurnosni sustav Pentagona, a one koji pronađu sigurnosne propuste ministarstvo će novčano nagraditi. Riječ je o programu kakav često provode velike tehnološke kompanije poput Googlea, Microsofta i Facebooka kako bi hakeri pomogli u pronalaženju do tada nepoznatih propusta, odnosno kako bi testirali i nadogradili sigurnost svojih proizvoda, a kada je u pitanju Pentagon, ministar obrane Ash Carter rekao je kako će platiti samo 'provjerenim hakerima' koji neće moći pristupiti svim sigurnosnim sustavima, već će tijekom trajanja ovog 'kontroliranog i limitiranog programa' tražiti sigurnosne propuste u unaprijed određenim sustavima Pentagona.

Naravno, ovim programom neće se ugroziti povjerljivi podaci Pentagona, već će se na nove i inovativne načine testirati digitalna sigurnost, prenijeli su na Yahoou Carterovu izjavu. Također, hakeri (riječ je o tzv. white hat hakerima, dakle onima koji ne napadaju i ruše druge stranice i servise, kradu podatke, novac i slično, već na one koje svoje vještine koriste za testiranje sigurnosnih propusta) koji će sudjelovati u ovom programu morat će se registrirati te će ekipa iz Pentagona provjeriti njihovu prošlost, čime su se ranije bavili, jesu li imali problema sa zakonom itd. Pronalaženje ovakvih ranjivosti sigurnosnih sustava velikih kompanija i, u ovom slučaju, Pentagona, od velike je važnosti jer ako takve do tada nepoznate sigurnosne propuste otkriju (black hat) hakeri i online kriminalci, oni ih mogu pokušati sami iskoristiti i dokopati se važnih podataka i informacija ili ih mogu ponuditi na prodaju na crnom tržištu.

Pentagonov program počinje tijekom travnja, a više informacija o njemu poput broja pronađenih propusta i količini novca koja je isplaćena hakerima trebali bi saznati u drugoj polovici godine.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti