Miš za osobe s invaliditetom gornjih ekstremiteta kojim se upravlja stopalom

Računalni miš kojim se upravlja pomoću nogu radi poput običnog optičkog miša, no prilagođen je osobama s invaliditetom gornjih ekstremiteta.

Karla Trstenjak | 01.10.2019. / 07:07

Galerija

Kod upravljanja mišom koristi se desna noga za orijentiranje po ekranu, a lijeva kako bi se izvršila funkcija koju korisnik želi. Ovaj uređaj osmislili su srednjoškolac Josip Makoter i sada već studentica Emily Zember, i to sa skromnim resursima.

Korišteno je drvo, plastika jer su lako nabavljivi i jeftini su. I matična od miša i sam miš, govori nam Josip. Na računalo se spaja preko USB adaptera i nije potrebno imati nikakav poseban softver. Sastoji se od tipki za lijevi i desni klik, skrolanje i od samog miša koji služi za pomicanje kursora, objašnjava Josip.

I dok je Josip operativac, Emily je zadužena za poslovni plan. Zasad imaju tek jedan primjerak miša. No kažu da ga nude udrugama osoba s invaliditetom.

Svaka radnja na optičkom mišu ovdje predstavlja posebnu radnju. Dakle, imamo tri tipke, dok su na optičkom mišu dvije tipke, dalje nam pojašnjava Emily.

Ideja imaju još, jedna od njih su i posebna invalidska kolica koja u sebi sadrže senzore te mogu prepoznati bilo koju vrstu prepreke. Upozoravaju osobu pomoću zvučnih signala i tako se osoba može sama kretati, tvrdi Emily.

Kad negdje zapne, pomažu im profesori. Profesor mentor Željko Posavec uvjeren je da su učenici vrlo zainteresirani za takav vid nastave. Dolaze na izvannastavne aktivnosti koje im mi ponudimo i tako to sve lijepo zaokružimo u ovakvu priču, zaključuje Posavec. Priču o mladim ljudima koji razmišljaju o tome kako pomoći društvu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti