"Mislila sam da gubim razum": Alexa se jezivo smije i plaši korisnike

Komentari korisnika poput: "Mislila sam da gubim razum" ili "Ovo je najstrašnije sr*** koje sam ikada čuo", najbolje pokazuju koliko ih je Alexa prestrašila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2018. / 08:09

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je krajem prošlog tjedna Amazonov glasovni asistent "izgubio glas", proteklih dana korisnici prijavljuju nove probleme s Alexom koja se bez razloga počinje jezivo smijati. Ovaj smijeh uplašio je brojne korisnike, a pogotovo one koji su bili sami kod kuće kada se začuo glasan i, kako su to neki opisali na Twitteru, jezivi smijeh poput vještice.

Možemo samo zamisliti kako bismo se osjećali da nas po noći dok spavamo probudi takav jezivi smijeh iz druge sobe. Komentari korisnika s Twittera poput "Mislila sam da gubim razum" ili "Ovo je najstrašnije sr*** koje sam ikada čuo" najbolje pokazuju koliko ih je Alexa prestrašila.

Iz Amazona su potvrdili probleme s Alexom koja navodno krivo razumije naredbe (često izvršava naredbu: "Alexa, nasmij se", iako nitko ne izgovara te naredbe) te su napomenuli kako trenutno rade na popravku ovog buga, no još nije poznato kada bi problem mogao biti riješen.

Prema izvještajima nekih vlasnika pametnih zvučnika, Alexa se počinje smijati i na klasične naredbe poput upali ili ugasi svjetlo, odnosno u nekim slučajevima počne se sama smijati.

Opasno upozorenje

Dio korisnika našao je trenutno rješenje za problem te su se odlučili isključiti pametne zvučnike – podsjetimo, upravo je Amazonov pametni zvučnik Echo Dot s podrškom za Alexu bio najprodavaniji uređaj tijekom blagdana na Amazonu te su već milijuni korisnika kupili zvučnike Echo.

Alexa je bazirana na umjetnoj inteligenciji te će mnogi ovu situaciju iskoristiti kako bi ukazali na potencijalne opasnosti koje bi nam daljnji razvoj AI-a mogao donijeti – dok jezivi smijeh i paljenje svjetala kada ih korisnici ugase nisu opasni (osim što uplaše korisnike), zamislite ovakve bugove s umjetnom inteligencijom koja npr. upravlja automobilima ili je zadužena za neke druge odgovorne i važne stvari.

 

Brojni stručnjaci i znanstvenici često upozoravaju na takve opasnosti od AI-a koja bi se u budućnosti mogla oteti kontroli te se samo možemo zapitati što bi se dogodilo kada bi ovakva umjetna inteligencija koja otkazuje poslušnosti pokretala robote poput onih koje je predstavio Boston Dynamics.

Izvor: BGR
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti