"Mislim da to u potpunosti mijenja ekonomiju": Do kraja desetljeća AI bi mogao pokretati vlastite tvrtke

Na panelu o AI-u u Davosu gostovao je i jedan od najvećih stručnjaka za umjetnu inteligenciju Mustafa Suleyman.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2024. / 13:18

Mustafa Suleyman (Foto: Afp)

Poduzetnici i oni koji su otvarali kompanije u prošlosti su često kritizirali hrvatsku birokraciju, sporost i tromost birokratskog sustava koja ih koči u njihovu poslovanju. U budućnosti, ako ćemo vjerovati nekim od najvećih stručnjaka na području AI-a, kompanije bi mogla pokretati i voditi umjetna inteligencija pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se napredna tehnologija nositi s birokratskim aparatom.

  Robot Novi val AI-a: Budućnost donosi umjetnu inteligenciju sličnu onoj iz SF filmova

Do trenutka kada bi umjetna inteligencija mogla biti toliko napredna da će sama pokretati kompanije i donositi odluke o poslovanju nije ostalo tako puno vremena. Prema suosnivaču Googleova AI odjela DeepMind Mustafi Suleymanu, to bi moglo biti već za 5 godina. Gostujući na jednom panelu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu (na kojem je AI bio prilično zastupljena tema), Suleyman je govorio o tome kada će umjetna inteligencija biti toliko napredna da će moći proći tzv. Turingov test. Uspješan prolazak tog testa značio bi da je tehnologija dostigla napredne sposobnosti kakve danas imaju samo ljudi, odnosno za dio stručnjaka to bi bio dokaz da je razvijena opća umjetna inteligencija.

Suleyman je rekao kako bi se taj Turingov test trebao prilagoditi modernim vremenima te ocijeniti je li AI dovoljno sposoban da se ponaša kao poduzetnik, projektni menadžer i izumitelj koji će moći svoje proizvode proizvoditi, reklamirati i prodavati uz profit. Trenutačno AI nema te sposobnosti, no on vjeruje kako će ih imati do kraja ovoga desetljeća.

Prilično sam siguran da ćemo tijekom sljedećih pet godina, svakako prije kraja ovog desetljeća, imati ne samo takve sposobnosti već i sposobnosti koje su naširoko dostupne prilično jeftino, potencijalno čak i u otvorenom kodu, komentirao je Suleyman i dodao: Mislim da to u potpunosti mijenja ekonomiju.

  Pandemija Stručnjak za AI upozorava: Umjetna inteligencija mogla bi se iskoristiti za izazivanje još smrtonosnijih pandemija

Govoreći o umjetnoj inteligenciji na tom panelu, rekao je kako je pojam "inteligencija" prilično nejasan koncept i smatra ga u biti distrakcijom. Umjesto toga, znanstvenici bi se trebali fokusirati na mogućnosti i sposobnosti AI-a i koliko nam ta tehnologija može pomoći u svakodnevnom životu. Još ranije u jednom intervjuu imao je slične komentare kada je rekao da je AI dugoročni alat koji će zamijeniti rad kakav danas imamo te da ćemo u roku od pet godina imati asistente koji će ne sam povećati našu produktivnost već nas i intimno poznavati.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti