Stručnjak za AI upozorava: Umjetna inteligencija mogla bi se iskoristiti za izazivanje još smrtonosnijih pandemija

Osobe koje su u industriji i koje su najbliže razvoju umjetne inteligencije mogu zamisliti kako bi se stvari za pet do deset godina mogle oteti kontroli.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2023. / 13:47

Pandemija (Foto: Getty Images)

Na popis brojnih negativnih stvari koje nam prijete zbog umjetne inteligencije treba dodati još jednu - pandemiju. I to ne pandemiju poput koronavirusa koja je u kratko vrijeme promijenila način na koji živimo i radimo, već puno smrtonosniju pandemiju.

Umjetna inteligencija Centar za kibernetičku sigurnost upozorava na opasnosti koje dolaze s umjetnom inteligencijom

Na to je upozorio Mustafa Suleyman, čovjek koji se prilično dobro razumije u ovu tematiku jer je jedan od osnivača DeepMinda, kompanije usmjerene na razvoj umjetne inteligencije koju je prije devet godina preuzeo Google. On je u međuvremenu promijenio posao, no i dalje radi na razvoju AI-a te je svjestan svih pozitivnih i negativnih strana ove revolucionarne tehnologije. A te negativne posljedice mogu biti prilično katastrofalne.

Gostujući u jednom nedavnom podcastu, kao najgori scenarij Suleyman je opisao da bi, koristeći AI, ljudi mogli početi eksperimentirati s patogenima, sintetskim patogenima koji bi slučajno ili namjerno mogli postati iznimno prenosivi i smrtonosni te bi se mogli početi širiti populacijom. Dao je i jedan primjer za to. Npr. kada bi za pet godina neki “klinac u Rusiji”, uz pomoć umjetne inteligencije, metodama genetičkog inženjeringa napraviti patogen i pustiti ga u svijet, što bi moglo uzrokovati pandemiju sa strašnim posljedicama za cijeli planet.

Nadamo se kako će takvi scenariji ostati samo na teoriji i da se nikada neće ostvariti u stvarnom svijetu jer možemo samo zamisliti kako bi takav svijet izgledao. A da bi se takav scenarij izbjegao, Suleyman je, kao i mnogi stručnjaci prije njega, pozvao na regulaciju ove tehnologije. Također, smatra kako je potrebno ograničiti pristup alatima i znanjima koji bi se mogli iskoristiti za spomenute scenarije izazivanja pandemije i slično.

Umjetna inteligencija, ilustracija Microsoft koristi novi, revolucionaran algoritam kako bi umjetnu inteligenciju učinio još sličnijom ljudima

Naglasio je kako osobe koje su u industriji i koje su najbliže razvoju umjetne inteligencije poput njega, zaista mogu zamisliti kako bi se stvari za pet do deset godina mogle oteti kontroli i zato treba reagirati već sada. Zaista eksperimentiramo s opasnim materijalima. Antraks nije nešto što bi se moglo kupiti preko interneta i s čim se može slobodno eksperimentirati. Moramo spriječiti pristup takvim stvarima, upozorio je Suleyman.

Izvor: NY Post

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti