Misteriozan udarni val ostavio je pukotinu u Zemljinoj magnetosferi, koja nas štiti od štetnog svemirskog zračenja

Zemljino magnetsko polje pretrpjelo je udar iz svemira koji je iza sebe ostavio pukotinu, a astronomi vjeruju da je izvor tog udara došao sa Sunca.

Branimir Vorša | 20.12.2022. / 11:06

Zemljina magnetosfera, ilustracija
Zemljina magnetosfera, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zemljina magnetosfera pretrpjela je u nedjelju navečer udarni val sa Sunca, koji je ostavio napuklinu u tom štitu od štetnog zračenja iz svemira. Astronomi smatraju da je nastao izbacivanjem koronalne mase (engl. coronal mass ejection ili CME), odnosno energičnog, visokomagnetiziranog i pregrijanog plina oslobođenog sa Sunca. No zapravo porijeklo udara nije sa sigurnošću utvrđeno.

Solarna baklja FOTO Na ovoj slici snimljena je solarna baklja duga 1,6 milijuna kilometara: "To je najveće izbacivanje koronalne mase kojem sam ikada svjedočio"

Astronomi vjeruju da je izbacivanje koronalne mase poteklo iz Sunčeve pjege AR3165, koja je 14. prosinca u svemir izbacila najmanje osam solarnih baklji, koje su pak uzrokovale zamračenje iznad Atlantskog oceana, kako prenosi portal Space Weather.

Spomenuta pukotina u Zemljinoj magnetosferi može ostati otvorena i satima te propuštati štetno Sunčevo zračenje, no znanstvenici nisu izdali daljnja upozorenja. Zemljina magnetosfera nalazi se u njezinu magnetskom polju, koje se proteže tisućama milja u svemir, a magnetizam tog polja utječe na sve, od globalnih komunikacija do migracija životinja i vremenskih obrazaca.

Znanstvenici su primijetili spomenutu Sunčevu pjegu kako 14. prosinca oslobađa solarnu baklju klase M6, a ista baklja kasnije je pogodila i Zemlju. S obzirom na to da je riječ o solarnoj baklji srednje veličine, ona je proteklog tjedna iznad Atlantskog oceana izazvala kratke prekide radijskih signala.

Erupcije iz Sunčeve pjege uhvatio je NASA-in svemirski solarni opservatorij SDO (Solar Dynamics Opservatory), a ta je pjega, vjeruju astronomi, i vjerojatni izvor udarnog vala koji je oštetio Zemljinu magnetosferu.

Samo izbacivanje koronalne mase iz Sunca može izazvati svemirsko nevrijeme, koje može ometati satelite i električne mreže na Zemlji te može biti štetno i za nezaštićene astronaute.

Slika nije dostupna Solarna oluja danas bi mogla okrznuti Zemlju: "Moguće su manje geomagnetske oluje"

Pukotina u Zemljinoj magnetosferi koja je uzrokovana navedenim udarnim valom otvara mogućnost za stvaranje geomagnetskih oluja glase G1. Geomagnetske oluje značajni su poremećaji u Zemljinoj magnetosferi i nastaju tijekom vrlo učinkovite izmjene Sunčeva vjetra u Zemljinu svemirskom okruženju. Srećom, klasa G1 geomagnetskih oluja ujedno je i najslabija klasa tih oluja.

S druge strane, Sunce ulazi u aktivno razdoblje svojeg 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, koji je započeo 2019. godine, a znanstvenici očekuju da će dosegnuti vrhunac 2025. godine.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti