FOTO Na ovoj slici snimljena je solarna baklja duga 1,6 milijuna kilometara: "To je najveće izbacivanje koronalne mase kojem sam ikada svjedočio"

Ljubitelje svemira zadivljujućim fotografijama ne zapanjuju isključivo znanstvenici, a dokaz tome je kompozitna slika solarne baklje koju je snimio profesionalni fotograf iz Arizone.

Branimir Vorša | 07.10.2022. / 14:45

Solarna baklja
Solarna baklja (Foto: Reddit/u/ajamesmccarthy)

Profesionalni astrofotograf snimio je nevjerojatnu sliku ogromnog oblaka plazme koju je Sunce izbacilo u svemir. Ta vatrena baklja, poznata kao koronalno izbacivanje mase, proširila se u svemir na udaljenost veću od 1,6 milijuna kilometara od sunčeve površine, tvrdi autor te nevjerojatne slike.

Andrew McCarthy iz Arizone u SAD-u snimio je sliku 24. rujnaidućeg dana je svoj uradak podijelio u objavi na Redditu.

Snimljena solarna baklja bila je dijelom manje solarne oluje, klase G-1, odnosno najniže kategorije na ljestvici geomagnetskih oluja prema klasifikaciji američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA). Nimalo manje važno jest i to da bila usmjerena dalje od Zemlje.

Mjesec Povijest Sunca mogla bi biti skrivena na Mjesecu, znanstvenici pojašnjavaju zašto

McCarthy je ispod objave slike napisao da je ta solarna baklja bilo najveće izbacivanje koronalne mase kojem sam ikada svjedočio. Plazma je u početku bila sadržana u velikoj petlji povezanoj sa površinom Sunca, poznatoj kao prominencija, a zatim se odvojila i potekla u svemir brzinom od oko 161.000 km/h, dodao je McCarthy.

Fotografija koju je objavio zapravo je složena slika s vremenskim odmakom u lažnim bojama, koja slaže stotine tisuća fotografija snimljenih u razdoblju od šest sati, pojasnio je McCarthy.

Svake sekunde McCarthy je snimio između 30 i 80 pojedinačnih fotografija, pohranjenih u datoteku koja je u konačnici dostigla oko 800 gigabajta. Fotografije su potom kombinirane kako bi prikazale koronalno izbacivanje mase u svim njegovim veličanstvenim detaljima.

Fotografija Sunčevih spikula Možete li pogoditi što se nalazi na ovoj nevjerojatnoj fotografiji?

Na fotografiji se površina Sunca i baklja čine narančasti , ali u stvarnosti zpravo nisu. Kromosfera (najniže područje Sunčeve atmosfere) i CME prirodno emitiraju vrstu svjetlosti koja nama izgleda ružičasto-crvena i poznata je kao vodikova alfa (H-alfa) svjetlost. Obzirom da je vrijeme ekspozicije svake fotografije bilo vrlo kratko, izvorne su fotografije bile gotovo potpuno bijele. McCarthy je digitalno dodao narančastu boju dok je slagao konačnu sliku, kako bi pružio kontrast između pojedinačnih struktura na solarnoj površini i istaknuo samu solarnu baklju. Ostatak slike nije filtriran narančastom bojom pa Sunce zadržava bijelu aureolu koja se ističe na tamnoj pozadini svemira.

Sunce se trenutno nalaziv u periodu povećane solarne aktivnosti poznatom kao solarni maksimum, koji traje oko sedam godina. To znači i puno više prilika za snimanje sličnih slika.

Sunčeve pjege Velika sunčeva pjega u samo 24 sata postala dvostruko veća i - okrenuta je ravno prema Zemlji

McCarthy je isto tako upozorio ljude da ne pokušavaju promatrati Sunce bez odgovarajuće opreme.

Ne usmjeravajte teleskop prema Suncu. Spržit ćete si kameru ili još gore, oči, napisao je McCarthy na Redditu. Teleskop koji je koristio bio je posebno modificiran s više filtara kako bi sigurno promatrao i snimio solarnu baklju, pojasnio je McCarthy.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti