Možete li pogoditi što se nalazi na ovoj nevjerojatnoj fotografiji?

I dok su neki uspoređivali ono što je na fotografiji s čupavim tepihom ili nekom hranom, ono što se zapravo krije iza nje puno je impresivnije.

Martina Čizmić | 13.09.2022. / 08:49

Fotografija Sunčevih spikula (Foto: NSO/AURA/NSF)

Fotografija koju su objavili znanstvenici izazvala je brojne rasprave o tome što se točno na njoj nalazi. I dok su neki uspoređivali ono što je na fotografiji s čupavim tepihom ili nekom hranom, ono što se zapravo iza nje krije puno je impresivnije.

Radi se o fotografiji nastaloj na najsnažnijem solarnom teleskopu, Inouye Solar Telescope Nacionalne znanstvene fondacije (NSF), a pokazuje površinu Sunca.

Solarna oluja, ilustracija Zemlju danas izravno pogađa solarna oluja: Evo kakvu bi štetu mogla prouzročiti

Ovo je vjerojatno najdetaljniji pogled u Sunčevu kronosferu i užarenu plazmu koja se tamo nalazi.

Snimljena je Sunčeva kromosfera, srednji dio atmosfere, u kojem se nalazi goruća plazma, a na fotografiji se mogu vidjeti tanki izboji plazme (spikule) koji podsjećaju na kosu.

Spikule eruptiraju s površine Sunca brzinom od 20 kilometara u sekundi i mogu imati promjer oko 500 kilometara. Znanstvenici nagađaju kako im je glavna uloga održavanje stabilnosti Sunca, odnosno izbacivanje viška energije kako bi sama jezgra ostala stabilna.

Sunčeve pjege Velika sunčeva pjega u samo 24 sata postala dvostruko veća i - okrenuta je ravno prema Zemlji

Iako na fotografiji djeluju mekano i pitomo, ovi izboji u trenu bi spalili i deintegrirali bilo što što bi im se približilo. Naime, procjenjuje se da je na površini Sunca temperatura viša od 5700 Celzijevih stupnjeva, što je dovoljno da uništi sve i svakoga koji mu se previše približe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti