Solarna oluja danas bi mogla okrznuti Zemlju: "Moguće su manje geomagnetske oluje"

Erupcija na Suncu i izbacivanje koronalne mase tijekom vikenda mogli bi "okrznuti" Zemlju i izazvati manje geomagnetske oluje, upozoravaju znanstvenici.

Branimir Vorša | 10.05.2022. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sunce bilježi pojačanu aktivnost već nekoliko mjeseci, a prošlog je mjeseca naša matična zvijezda izbacila svoju najmoćniju takozvanu sunčevu baklju u posljednjih pet godina. Čini se da Sunce prelazi u posebno aktivno razdoblje svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, koji je započeo 2019. godine, a očekuje se da će vrhunac dosegnuti 2025. godine.

Sunčeve baklje i izbacivanje koronalne mase (CME) snažni su naleti energije koji mogu usmjeriti te opasne eksplozije prema Zemlji. Prošlomjesečna baklja, najjača u trenutnom solarnom ciklusu, nije nanijela nikakvu štetu Zemlji, niti se očekuje da će najnovija utjecati na naše satelite i električnu mrežu čak i ako nas pogodi.

Slika nije dostupna Geomagnetska oluja će danas zahvatiti Zemlju, ali gotovo da ju nećete primijetiti

No, znanstvenici su zabrinuti da bi povećana sunčeva aktivnost mogla dovesti do potencijalno opasnog sunčevog vremena koje bi moglo oštetiti električne mreže, pokvariti satelite i naštetiti astronautima i svemirskoj opremi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Stručnjaci s portala SpaceWeather.com rekli su da se najnovije izbacivanje koronalne mase, dogodilo protekle subote (7. svibnja). Dodali su da analitičari iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) vjeruju da bi to u utorak 'moglo okrznuti Zemljino magnetsko polje'.

Ovo je prognoza niskog povjerenja. Moguće su manje geomagnetske oluje ako/kad stigne CME, pojasnili su isti stručnjaci.

Manja oluja može zbuniti životinje koje se sele koje se oslanjaju na Zemljino magnetsko polje za osjećaj smjera.

Solarne erupcije, ili prominencije, velike su strukture zamršenih linija magnetskog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendirane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često su povezane s izbacivanjem koronalne mase koje, ako su usmjerene prema Zemlji, mogu izazvati probleme našoj tehnologiji.

CME-ovi utječu na Zemlju samo kada su usmjereni u smjeru našeg planeta. Obično su puno sporiji od sunčevih baklji, jer pomiču veću količinu materije. Pokreću se kad oluja na površini sunca uzrokuje stvaranje vihora u podnožju petlji plazme (koje se još nazivaju i prominencije) koje strše s površine.

Sunčeve baklje i izbacivanja koronalne mase imaju različite učinke i na Zemlji. Energija iz baklje može poremetiti područje atmosfere kroz koje putuju radio valovi, što može dovesti do privremenih zamračenja u navigacijskim i komunikacijskim signalima.

S druge strane, CME-i imaju moć gurnuti Zemljina magnetska polja, stvarajući struje koje tjeraju čestice prema Zemljinim polovima. Kada oni reagiraju s kisikom i dušikom, pomažu u stvaranju aurora, odnosno polarnih svjetlosti.

Slika nije dostupna Geomagnetska oluja uništila većinu satelita koje je SpaceX prošli tjedan lansirao u svemir

Osim toga, magnetske promjene mogu utjecati na različite ljudske tehnologije, uzrokujući da GPS koordinate zalutaju za nekoliko metara te preopterećuju električne mreže kada elektroenergetske tvrtke nisu spremne.

U suvremenom svijetu nije bilo ekstremne CME ili solarne baklje, a posljednja je bila Carringtonov događaj 1859. godine, koja je stvorila geomagnetsku oluju s aurorom koja se pojavila na globalnoj razini, kao i požare na telegrafskim stanicama.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti