Mladi hrvatski znanstvenik dobio 1,5 milijuna eura za istraživanje raka

Supek i njegov tim proučavati će tumore kako bi otkrili nove mogućnosti za personalizirane terapije za borbu protiv raka.

Martina Čizmić | 08.09.2017. / 19:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

European Research Council ili Europsko vijeće za istraživanje objavilo je kako je dodijelilo 605 milijuna eura u obliku stipendija za 406 mladih znanstvenika diljem Europe.

Među stipendiranim mladim znanstvenicima nalaze se znanstvenici iz 48 zemalja koji svoja istraživanja obavljaju u institucijama u čak 23 zemlje diljem Europe. Ove je godine jedan od dobitnika stipendije i mladi hrvatski znanstvenik Fran Supek.

Ovaj mladi Zagrepčanin trenutno svoja istraživanja provodi na Institutu za istraživanja u biomedicini (IRB) u Barceloni.

Veoma sam počašćen što mi je dodijeljena ERC-ova stipendija. ERC-ova stipandija od neizmjerne je pomoći za mlade i neovisne istraživače jer nam omogućava da se fokusiramo na dugoročan rad i najuzbudljivije znanstvene ideje, rekao je Supek.

Supekova istraživačka grupa, na čijem je on čelu, započeti će u veljači sljedeće godine petogodišnji projekt koji se zove "HYPER-INSIGHT", za koji su dobili financiranje od 1,5 milijuna eura. Cilj je studije proučavati tumore koji imaju neobično velik broj mutacija (hipermutatori) kako bi otkrili nove mogućnosti za personalizirane terapije za borbu protiv raka.

Predloženo istraživanje će nastaviti tamo gdje su prvotna istraživanja sekvencioniranja genoma tumora stala. Iskoristit ćemo najbolje dostupne podatke o genomima i nadopuniti ih našim eksperimentima, pojasnio je Supek.

Dodao je i kako se nada da će njegovo istraživanje poboljšati kvalitetu života pacijenata, ali i produbiti znanje o mehanizmima DNA replikacije i popravka u ljudskim stanicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti