Mladi pazinski programeri osmislili aplikaciju koja će olakšati trgovcima prve tjedne eura

Pomoću aplikacije omogućen je brz, jednostavan i točan povrat gotovine, na način da kalkulator izračunava koliko treba vratiti eura i centi onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati kunama.

Martina Čizmić | 29.12.2022. / 14:00

Polaznici STEM radionice (Foto: DPD)

 Mladi polaznici STEM radionica Radiokluba Pazin uz podršku DPD Croatia razvili su aplikaciju koja će olakšati računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom tijekom prva dva tjedna u siječnju 2023. godine, kad će se moći plaćati kunama i eurima.

DPD-ovi kuriri svakog dana dostave velik broj paketa pouzećem, što znači da im klijenti plaćaju na kućnom pragu, gotovinom. Kako je prva dva tjedna 2023. godine moguće plaćanje kunama, ali je obveza vraćanja ostatka u eurima, iz DPD-a su se obratili mladim programerskim snagama kako bi im osmislili aplikaciju koja će cijeli proces maksimalno olakšati. 

Kontaktirali su Pazinjana Ivana Guština, diplomiranog inženjera elektrotehnike, koji u Radioklubu Pazin vodi STEM radionice za djecu i koji je s njima, u dva školska sata, napravio konverter za preračun eura u kune i kune u euro.

 

Javila nam se dostavna služba DPD. Pitali su nas možemo i dograditi aplikaciju funkcionalnošću koja im je puno važnija od same konverzije. Mislio sam da se netko šali s nama, ali ispalo je vrlo ozbiljno i konkretno, istaknuo je Ivan Guštin, mentor mladih informatičara.

Aplikacija EuroHR HNB platio 275 tisuća kuna za aplikaciju kakvu su pazinski klinci napravili u jednom danu

 

Kako bi maksimalno olakšali kuririma, ali i samim primateljima paketa, manipulaciju ostatkom novca, DPD je zamolio mlade stemovce da pokušaju nadograditi aplikaciju te u nju da implementiraju dio za povrat novca. Oni su to drage volje napravili i kroz nekoliko sati nastala je aplikacija Primaj sve-vraćaj eure.

Pomoću aplikacije omogućen je brz, jednostavan i točan povrat gotovine, na način da kalkulator izračunava koliko treba vratiti eura i centi onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati kunama. Dodatno, ako se korisnik odluči i za dvovalutno plaćanje, odnosno, ako poželi dio računa platiti u kunama, a dio u eurima, aplikacija izračunava koliko je potrebno novaca vratiti u eurima. Iako je prvenstveno kreirana za izazovno razdoblje od dva tjedna koje je pred nama, aplikacija može poslužiti i kasnije kao valutni konverter za što bržu prilagodbu na novu valutu.

 

Ipak, ono najposebnije u cijeloj priči su vrijedni polaznici STEM radionice Radiokluba Pazin koji su u nekoliko dana na upit DPD Croatia uspjeli kreirati aplikaciju. Kako trud mladih nada pazinske STEM radionice ne bi ostao nenagrađen, DPD Croatia im je osigurala nove STEM setove, a kada je dobavljač samih setova, tvrtka CircuitMess, čuo za ovu priču i sami su poslali dodatne komplete koji će im pomoći u realiziranju novih ideja i projekata.

Aplikacija je besplatna te je dostupna na Google Play storeu, za sve pametne telefone i tablete s Androidom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti