Mladi postaju 'taoci mobilnih uređaja'

Dio mladih vjeruje kako je igranje video igara jedan oblik tjelovježbe, a dio njih s prijateljima više komunicira putem društvenim medija, nego uživo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2015. / 10:32

Mladi postaju 'taoci mobilnih uređaja'

Tehnologija, internet i gadgeti na brojne su načine promijenili naše živote, a velikim su dijelom promijenili živote djece i tinejdžera. Prema istraživanju koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji među djecom i tinejdžerima starima između pet i šesnaest godina, sve više mladih zanemaruje vježbanje i fizičke aktivnosti i čini se kako postaju 'taoci mobilnih uređaja' koji žive život posvećen tehnologiji. Tako skoro četvrtina njih vjeruje kako je igranje video igara s prijateljima 'jedan oblik vježbe', dok je čak 35 posto ispitanih priznalo kako više komuniciraju u s prijateljima putem društvenih mreža, umjesto uživo. Ovo istraživanje dio je studije nazvane 'Generacija 2035' u kojoj se upozorava kako je sport u školama na kritičnoj prekretnici i u budućnosti mora postati prioritet kako bi izbjegli generacije koje će biti otuđene od društva i fizičkih aktivnosti i koje bi mogle biti potpuno ovisne o tehnologiji.

Roditelji zabrinuti: Djeca previše vremena provode igrajući se na tabletima i telefonima

U ovoj se studiji navodi kako se razvoj tehnologije ne može zaustaviti te bi škole što prije trebale pronaći način implementacije tehnologije u fizičke aktivnosti i tjelovježbu. Slično istraživanje o korištenju pametnih telefona provedeno je početkom travnja pokazalo je kako su roditelji sve zabrinutiji zbog 'ovisnosti' njihove djece o mobilnim uređajima. Tako, tijekom odlaska na putovanja, dio djece niti ne doživi turističke atrakcije i znamenitosti, jer cijelo vrijeme gledaju u telefone ili tablete, a slična je stvar i s boravkom u prirodi i druženjem s prijateljima. Naime, prema ovom istraživanju, dio najmlađih toliko je zaokupljen svojim online životima, da sve manje vremena provode u prirodi, ne sklapaju nova prijateljstva te se čak i sve manje druže s roditeljima. 

Izvor: The Telegraph

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti