Mladi robotičari osvajaju Varaždin: Do subote se natječu za titulu pobjednika RoboCup Juniora

Oko 730 mladih robotičara iz 18 zemalja okupit će se u Varaždinu na RoboCup Junioru.

Martina Čizmić | 06.06.2023. / 16:16

Djeca i roboti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Varaždin će od srijede 7. lipnja do subote, 10. lipnja, biti centar robotičkih natjecanja. Naime, nakon 12 godina vrhunskih rezultata na svjetskim, europskim i međunarodnim RoboCup Junior robotičkim natjecanjima, RoboCup Junior Federacija povjerila je Hrvatskoj organizaciju najveće smotre mladih robotičara – 4rd European RoboCupJunior 2023.

Samo natjecanje, na kojem se očekuje oko 730 sudionika iz 18 zemalja (Njemačka, Italija, Francuska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Švicarska, Nizozemska, Turska, Švedska, Norveška, Portugal i Hrvatska, a kao gosti prijavile su se ekipe iz Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje), održat će se u višenamjenskoj dvorani Arena Varaždin, (Šetalište Franje Tuđmana 1) s početkom u srijedu, 7. lipnja u 11 sati, kad je na rasporedu svečano otvaranje natjecanja. 

Podsjetimo, RoboCup Junior je međunarodna znanstvena inicijativa osnovana 1997. godine s ciljem unapređenja robotike te promicanja interesa i prakse, kao i poznavanja srodnih znanosti mehatronike, računalnih znanosti, elektronike, mehanike, interneta i umjetne inteligencije.

Jedan od ciljeva organizatora je promocija znanja STEM područja, prepoznatljivost i vidljivost Hrvatske kao zemlje u kojoj se ulaže u inovativnost, popularizaciju znanosti i potiče poduzetničko usmjeravanje u nove tehnologije i procese.

Ovo je istovremeno i poruka roditeljima, kao i svim učenicima zainteresiranima za STEM područje, da dođu u Varaždin na natjecanje gdje će biti zaista bogat program osmišljen trima glavnim kategorijama natjecanja:
♦ OnStage – roboti koji plešu, glume i pjevaju.
♦ Rescue – mogućnosti i sposobnosti robota u spašavanju žrtava.
♦ Soccer – moći će nogometne utakmice odigrati roboti.

Ulaz u Arenu Varaždin je slobodan, a natjecanje se održava od 7. do 10. lipnja 2023. godine od 10:00 – 18:00 sati.

Završna ceremonija dodjele svih nagrada i zatvaranje natjecanja održat će se u subotu 10. lipnja 2023. od 14:00 do 15:00 sati.

Više informacija o samom natjecanju, moguće je pronaći na službenim stranicama

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti