Mobilni Windowsi više nisu u fokusu Microsofta

Microsoft je i službeno odustao od razvoja novih opcija i hardvera za Windows Mobile 10, no nastavit će s podrškom i sigurnosnim nadogradnjama za postojeće korisnike

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2017. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedugo nakon što je Bill Gates u jednom intervjuu rekao kako više ne koristi pametni telefon s mobilnom verzijom Windowsa te nekoliko dana nakon što je ova kompanija predstavila svoj preglednik internetskih stranica Edge za Googleovu i Appleovu mobilnu platformu, stigla je potvrda kako Microsoft odustaje od daljnjeg razvoja mobilnih Windowsa. Ovu je informaciju na Twitteru objavio korporativni izvršni predsjednik za Windowse Joe Belfiore koji je, poput Gatesa, također svoj telefon s Windows Mobileom zamijenio s pametnim telefonom koji pokreće Android.

Microsoft će, ponajviše zbog poslovnih korisnika koji su prihvatili telefone s Windowsima za posao, nastaviti s podrškom za mobilnu verziju Windowsa te će objavljivati sigurnosne nadogradnje, no više neće razvijati nove opcije za taj operativni sustav, kao niti nove modele pametnih telefona. Ova Belfioreova objava označava i službeni kraj za Windows Mobile, no ako je vjerovati nekim glasinama, Microsoft ipak nije u potpunosti odustao od mobilnog tržišta te sljedeće godine navodno planiraju predstaviti novi pametni telefon koji trenutno razvijaju pod kodnim imenom Andromeda i koji bi trebao raditi na novoj mobilnoj platformi Windows Core OS (riječ je o modularnoj verziji Windowsa 10 koju Microsoft navodno razvija i koja bi se mogla koristiti na svim uređajima – računalima, telefonima, tabletima, Xboxu…).

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako su Windows 10 Mobile i Windows telefoni u dosadašnjoj formi "mrtvi", komentirali su objave izvršnog predsjednika za Windowse na stranici Windows Central.

Osim informacija o tome kako više neće razvijati nove opcije i telefone za mobilne Windowse, Joe Belfiore naveo je i najveći razlog za donošenje ove odluke, a to je manjak aplikacija. Rekao je kako su se stvarno trudili kako bi privukli programere, plaćali su im novac za razvoj aplikacija te su i sami razvijali aplikacija za neke kompanije, no zbog premalog broja korisnika nikome se nije isplatilo investirati u ovu platformu te su se našli u krugu jer bez velikog broja aplikacija nisu mogli privući nove korisnike, dok u isto vrijeme zbog malog broja korisnika nitko nije htio razvijati aplikaciju za mobilne Windowse.

Trenutni planovi Microsofta na mobilnom tržištu, dakle, više nisu vezani uz operativni sustav i hardver, već na razvoj svojih aplikacija za druge platforme (Android i iOS), odnosno žele korisnicima omogućiti najbolje moguće iskustvo korištenja Microsoftovih aplikacija na telefonima poput iPhonea, Galaxyja i brojnih drugih.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti