Stigao je Microsoft Edge za Android i iOS

Kad je već, po svemu sudeći, odustao od Windows Mobilea, Microsoft kreće prema Androidu i iOS-u.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.10.2017. / 07:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oni koji ga redovite koriste tvrde kako je Microsoftov mrežni preglednik Edge iznimno kvalitetan, dok će cinici dodati kako je bilo i vrijeme da kompanija iz Redmonda nakon desetljeća “katastrofalnih internetskih preglednika” konačno napravi nešto vrijedno pažnje. Činjenica je kako Microsoft Edge još uvijek ne kotira tako dobro kao, primjerice, Google Chrome, ali je isto tako činjenica da su njegovi korisnici zadovoljni, što je na kraju priče najvažnije. A da bi bio ravnopravan najboljima, nužno je da bude dostupan i na mobilnim platformama.

Upravo to se dogodilo, Microsoft je objavio da je njihov internetski preglednik Edge u Preview-verziji dostupan za Googleov Android i Appleov iOS. Uz standardnu napomenu kako se još uvijek ne radi o potpuno stabilnoj verziji, Microsoft sve korisnike poziva da instaliraju Edge na svoj Android ili iOS, jer su time, tvrde, ispunili želje korisnika Edgea na stolnim računalima koji su konstantno slali upite kada će taj preglednik biti dostupan na mobilnim operativnim sustavima. A i očigledno su u Microsoftu shvatili kako je za njih same ovo potez koji jednostavno moraju povući.

Edge, kao uostalom i svi ozbiljni internetski preglednici koji su dostupni u kombinaciji desktop/mobilne platforme omogućuje sinkronizaciju podataka, zaporki, favorita, ali je izuzeta sinkronizacija kartica. Također, Microsoft je napomenuo da u ovoj fazi razvoja nije dostupna sinkronizacija zaporki na tabletima iPada ili Androida, kao i da će nativno Edge startati s jezičnim postavkama US-English, no kako vrijeme bude odmicalo, tako će se širiti i podrška za ostale jezike. Svi koji ga instaliraju moraju biti svjesni da postoji mogućnost određenih problema, jer ipak je riječ o razvojnoj verziji.

Microsoft je uz Edge za iOS i Android ponudio još nešto – svoj vlastiti, personalizirani launcher za Android. Naravno, nisu zaboravili “usput” spomenuti kako im se čini da je ovo “najbolji, najljepši i najmoćniji launcher za Android koji je dostupan”, no o tome će na kraju odlučiti sami korisnici. Više o Edgeu za mobilne operativne sustave možete pročitati na službenom Microsoftovu blogu, a za preuzimanje morate se registrirati u program Windows Insider, što možete učiniti ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti