Mnogo je ljudi javilo da su na mobitele dobili obavijest da će doći do potresa, pogledajte o čemu se radi

Građani iz Hrvatske i BiH objavljuju po društvenim mrežama kako su ih mobiteli koji imaju Android sustav upozorili na potres nekoliko trenutaka prije nego što se uopće dogodio.

Zimo Zimo | 23.04.2022. / 00:54

Diljem Dalmacije u petak navečer osjetio se snažan potres magnitude 5,8 s epicentrom u Bosni i Hercegovini, dvadesetak kilometara od Stoca i četrdesetak od Mostara. Nešto nakon prvog jačeg, uslijedio je i slabiji potres, jačine 3,7 po Richteru.

No, građane je dodatno iznenadilo i uznemirilo to što su nekoliko trenutaka prije samog potresa na mobitele dobili poruke s upozorenjem.

"Potres u blizini. Očekujte lagani potres. Početna procijenjena magnituda 5,5 na udaljenosti od oko 132.8 km", stoji u obavijesti jednog od korisnika.

Naime, Android je nedavno na području Europe počeo slati upozorenja o potresima. Riječ je o sustavu ShakeAlert koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u. Razvili su ga američki seizmolozi u Kaliforniji, gdje su postavljeni brojni seizmometri, što uvelike olakšava detektiranja potresa, prenosi Index.

Svi pametni telefoni dolaze s malenim akcelerometrom koji mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres, pa tako Android mobiteli mogu biti korišteni kao seizmometri, objasnili su programeri Android sustava u predstavljanju ovog programa.

Ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s lokacijom gdje je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s raznih telefona kako bi otkrio događa li se potres. Ovisno o broju zabilježenih reakcija, može se utvrditi koliko je snažan potres.

Budući da se potres širi koncentrično, sustav ima vremena obavijestiti ljude koji žive dalje od epicentra da je došlo do trešnje nekoliko trenutaka ranije. Budući da signal putuje brže od potresa, Hrvati su obaviješteni o njemu prije nego li se osjetio na našem tlu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti