Moderna medicina riješila misterij smrti jednog od ključnih egipatskih faraona: Ubijen u brtualnom ceremonijalnom stilu

Seqenenre-Taa-II jedan je od ključnih vladara Starog Egipta čija je smrt indirektno dovela do ujedinjenja.

Branimir Vorša | 17.02.2021. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moderna medicinska tehnologija pomaže znanstvenicima u otkrivanju nijansi priče o sudbini pradavnog egipatskog faraona, čija je nasilna smrt indirektno dovela do ujedinjenja čitavog Egipta u 16. stoljeću prije Krista.

Faraon Seqenenre-Taa-II, kojeg su još zvali i Hrabri, kratko je vladao južnim Egiptom tijekom okupacije te zemlje od dinastije Hyksos, koja je tu zemlju držala pod svojom vladavinom između 1650. i 1550. godine prije Krista.

U pokušaju da svrgne dinastiju Hyksos, Seqenenre-Taa-II je ubijen, no prava narav njegove smrti predmet je znanstvenih debata sve od otkrića mumije tog faraona u 80-im godinama 19. stoljeća.

Prijašnje analize mumije, uključujući i rendgensku snimku iz 60-ih godina 20. stoljeća, otkrile su da Seqenenre-Taa-II ima isključivo ozljede na glavi, i to teške naravi. Prevladavajuća teorija, s obzirom na sve dotadašnje dokaze, bila je da je faraon zarobljen u borbi te pogubljen nakon nje, možda i od samog kralja iz dinastije Hyksos. Druge teorije sugerirale su da je ubijen u snu, kao rezultat dvorske urote.

Povrh svega, loše stanje faraonove mumije sugeriralo je da je proces balzamiranja bio napravljen brzopleto i u neadekvatnim uvjetima.

Novi dokazi

No računalna tomografija, odnosno CT sken mumificiranih ostataka otkrio je nove detalje o ozljedama glave, uključujući i prije neotkrivene lezije koje su balzameri vješto sakrili.

Stoga su autori nove studije ponudili i novu verziju priče o njegovoj smrti, s obzirom na najnovije dokaze. Seqenenre-Taa-II doista je bio zarobljen na bojnom polju, no ruke su mu bile povezane na leđima, što mu je onemogućilo da se brani od napada.

Najnoviji dokazi sugeriraju da je egzekuciju Seqenenre-Taa-II provelo više napadača, što su znanstvenici potvrdili proučavanjem pet različitih oružja koja su se podudarala s faraonovim ranama.

Kod normalne egzekucije vezanog zatvorenika, može se pretpostaviti da samo jedan napadač udara iz različitih kutova, ali ne s različitim oružjem. Seqenenreova smrt prije je bila ceremonijalna egzekucija, kaže dr. Sahar Saleem, profesor radiologije na Sveučilištu u Kairu.

CT sken otkrio je i da je Seqenenre-Taa-II imao oko 40 godina kad je ubijen, na osnovu detaljne morfologije koje su otkrile slike nakon CT skeniranja, što je ujedno i najpreciznija procjena njegove dobi dosad.

Osim toga CT skeniranje otkrilo je i važne detalje o procesu mumifikacije tijela faraona. Primjerice, balzameri su koristili sofisticiranu metodu prikrivanja rana na glavi Seqenenre-Taa-II, prekrivajući ih balzamirajućim materijalom, koji je funkcionirao slično kao i umeci u modernoj plastičnoj kirurgiji. To pak implicira da se mumifikacija njegova tijela obavila u profesionalnim uvjetima, a ne u neadekvatnim uvjetima i na brzinu, kako se to prije mislilo.

Saleem ističe da nova studija pruža novi uvid u ključnu točku u povijesti Egipta. Seqenenreova smrt motivirala je njegove nasljednike da se nastave boriti za ujedinjenje Egipta i pokretanje Novog Kraljevstva, kaže.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti