Moderna tehnologija onemogućava istraživanje svemira

Problem je što za neke tehnologije nije potrebno tražiti dozvolu za korištenje određene frekvencije što dovodi do buke "u zraku"

Martina Čizmić | 30.06.2017. / 16:07

Danas se pušta u pogon ALMA, najveći teleskop koji bi mogao otkriti misteriju svemira

Moderna tehnologija ne mijenja samo naše svakodnevne živote, već sve više utječe i na svemir. Točnije, čipovi koji se nalaze u gotovo svim modernim uređajima, a koji im omogućuju da se povezuju na internet, počinju zadavati glavobolju znanstvenicima koji istražuju svemir.

Astronomi koji žele istraživati svemir sve teže otkrivaju izvanzemaljske signale koji dolaze iz svemira zbog prevelike buke na našem planetu.

Naime, većina uređaja koje koristimo na Zemlji koristi isti spektar radio frekvencije kakav se može pronaći i u svemiru. Zbog toga znanstvenici ne mogu više razaznati koji signal dopire s, primjerice, Marsa, a koji iz Osijeka jer je netko uključio svoju klimu s Wi-Fi prijamnikom.

Uz sve veći broj bežičnih uređaja koji komuniciraju pomoću radio valova, spektar postaje premalen.

Neke frekvencije su rezervirane za radio astronomiju, dok se ostale dijele među čak 29 drugih servisa - od radija i televizije, mobilnih mreža pa do spektra rezerviranog za hitne službe. Problem je što za neke tehnologije nije potrebno tražiti dozvolu za korištenje određene frekvencije što dovodi do buke "u zraku".

Kako su više frekvencije (više od 1000 gigaherca) već popunjene različitim uređajima, znanstvenici su se okrenuli "novom" spektru koji se nalazi između 275 i 450 gigaherca. Tako i veliki teleskop Alma, koji se nalazi u Čileu, star je tek nekoliko godina, a stajao je milijarde dolara koristi taj raspon. No, i moderna tehnologija polako otkriva te niže frekvencije.

Znanstvenici upozoravaju kako će teleskop postati beskoristan, ako uređaji počnu masovno koristiti taj niži spektar.

Međutim. znanstvenici ne žele zabraniti industriji korištenje nekog spektra, već žele raditi s njima kako mi smanjili smetnje. Osim toga, ako tehnološke tvrtke rade uređaje koji emitiraju i van svog spektra, zapravo bespotrebno troše energiju. Malo dobre volje i veći razmak između frekvencija rezerviranih za znanstvenike i onih koje koriste moderni uređaji moglo bi imati obostranu korist.

Naime, dopustimo li da uređaji koje koristimo na Zemlji odašilju na svim frekvencijama radio spektra, nećemo moći prepoznati signale koji dolaze iz Svemira. A to znači da bismo mogli, zbog prevelike buke, propustiti važnu poruku.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti