Mogli bi početi ubijati: Hakeri iz Sjeverne Koreje predstavljaju veliku opasnost

Profesor koji je predavao računarstvo na fakultetu u Sjevernoj Koreji upozorio je na veliku opasnost sjevernokorejskih hakera čije bi buduće akcije mogle rezultirati smrću ljudi i uništenjem infrastrukture

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2015. / 09:33

Sjeverna Koreja (Foto. AFP)

Iako i dalje nitko nije službeno preuzeo odgovornost za prošlogodišnji veliki cyber napad na Sony, sigurnosni stručnjaci vjeruju da iza njega stoje hakeri iz Sjeverne Koreje. Na opasnost od sjevernokorejskih hakera ponovno je upozorio profesor Kim Heung-Kwang koji je dvadeset godina predavao računarstvo na tehnološkom fakultetu u toj zemlji, prije nego je 2004. godine pobjegao. U razgovoru s novinarima BBC-a rekao je kako, iako on nije poučavao hakerske tehnike, brojni njegovi bivši studenti sada su dio zloglasne hakerske jedinice za cyber ratovanje Bureau 121.

Napominje kako je i dalje čvrsto povezan s nekim 'ključnim ljudima' u Koreji koji su dobro upućeni u cyber operacije koje provodi ova jedinica te kaže kako Sjeverna Koreja ima oko šest tisuća uvježbanih vojnih hakera, a da ova zemlja troši između 10 i 20 posto vojnog budžeta na cyber ratovanje.  Njihove operacije do sada su ponajviše bile usmjerene na infrastrukturu Južne Koreje, poput elektrana i banaka, a dosadašnje hakerske napade pokrenuli su, među inim, i kako bi pokazali mišiće, odnosno pohvalili se sa sposobnošću i mogućnostima svojih hakera. Ono što je posebno opasno i o čemu bi svi trebali voditi računa, dodao je Heung-Kwang, jest da bi ovakvi napadi u budućnosti mogli imati sličan učinak kao i vojne akcije, odnosno mogli bi rezultirati ubijenim ljudima i uništenim gradovima.

Koreja tako navodno razvija vlastiti malware koji je sličan Stuxnetu (malwareu iza kojeg navodno stoje SAD i Izrael i koji je korišten za napade na iranska nuklearna postrojenja) i predstavlja stvarnu prijetnju – podsjeća na njihove nedavne napade i hakiranje nuklearne elektrane u Južnoj Koreji te kaže da, iako elektrana nije bila ugrožena, za slučaj da su hakeri uspjeli probiti zaštitu i preuzeti kontrolu nad računalnim sustavom nuklearne elektrane, posljedice bi mogle biti 'nezamislivo velike' uz veliki broj žrtava. Iako opasnost od ovakvih napada zaista postoji, novinar koji dugo godina prati razvoj tehnologije u Sjevernoj Koreji Martyn Williams za BBC je rekao kako su stvari o kojima govori Heung-Kwang teoretski zaista moguće, ali i da bi takve napade mogli poduzeti svi dobro obučeni i sposobni hakeri te bi u slučaju takvih napada bili ugroženi i ljudsko životi. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti