Može li blockchain svoju praktičnu upotrebu pronaći u knjižnicama?

Knjižničari i informacijski stručnjaci raspravljat će o novim tehnologijama, automatizaciji i informatizaciji knjižnica.

Martina Čizmić | 16.12.2019. / 08:23

Pametna knjižnica, ilustracija (Foto: Getty Images)

Može li blockchain pronaći svoju praktičnu upotrebu u knjižnicama i kako ga koristiti? Upravo su to neke od tema o kojima će se raspravljati na konferenciji „Sistemsko knjižničarstvo 2019: Distribuirani knjižnični informacijskih sustavi i integrirane usluge“ koja će se održati 17. prosinca 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Konferencija je namijenjena informacijskim stručnjacima te knjižničarima iz svih vrsta knjižnica neovisno o knjižničnom programu u upotrebi ili stupnju automatizacije i informatizacije poslovanja samih knjižnica.

Kako ističu organizatori, konferencija se bavi se područjem razvoja i primjene informacijskih sustava te segmentom digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova. Također, naglašava važnost primjene interdisciplinarnog i transdisciplinarnog pristupa obradi tema iz područja razvoja informacijskih sustava, upravljanja znanjem, razvojem i primjenom informacijskih sustava u kontekstu baštinskih ustanova. Cilj konferencije je usvajanje novih znanja i ideja, razmjena mišljenja i iskustava te prezentacija znanstvenih i stručnih istraživačkih projekata i programa, održavanje radionica i prezentacija programa i usluga iz područja primjene informacijskih sustava i procesa digitalne transformacije u segmentu baštinskih ustanova.

Tema ovogodišnje konferencije, pod nazivom „Distribuirani knjižnični informacijski sustavi i integrirane usluge“, aktualizira pitanja interoperabilnosti, primjene standarda u području informacijskih sustava, povezivanje informacijskih sustva, razvoja i perspektive knjižničnih formata za obradu znanja, sustava za razvoj izvornih povezanih podataka, razvoja metapodatkovnih standarda i ontologija, razvoja i primjene semantičke infrastrukture, ponovne uporabe baštinskih podataka odnosno primjena blockchain tehnologije u baštinskim ustanovama, dijeljenih informacijskih usluga te raznih vidova upravljanja e-knjigom.

Više o samoj konferenciji pogledajte na službenoj stranici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti