Može li digitalni identitet zamijeniti klasične dokumente?

Accentureova Unique Identity Service Platforma sadrži biometrički sustav koji stvara digitalni identitet

Martina Čizmić | 03.07.2017. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo šestina stanovništva na svijetu nema nikakav dokument kojim dokazuju svoj identitet. Neki jer su dokumente izgubili dok su bježali iz ratom pogođenih područja, drugi jer ih nikad nisu ni imali.

Nedostatak identifikacijskih dokumenata ograničava ih u ostvarivanju svojih prava - obrazovanja, zdravstvene zaštite, glasovanja, socijalne zaštite i slično. Kako bi na neki način riješili taj problem, Ujedinjeni narodi pokrenuli su ID2020, globalno javno privatno partnerstvo koje bi trebalo riješiti taj problem. Cilj je tog partnerstva stvoriti digitalni identitet koji bi omogućio ljudima bez dokumenata da ostvare svoja prava na siguran način.

Tvrtka Accenture, u suradnji s Microsoftom i Avanadeom razvila je prototip digitalnog identiteta utemeljen na blockchain tehnologiji - vrsti sustava baze podataka koji omogućava pristup istim podacima različitim sudionicima uz izuzetno visoku razinu povjerenja i sigurnosti.

Prototip koristi Microsoft Azure platformu u oblaku, a dizajniran je kako bi svakom pojedincu dao mogućnost da odlučuje o tome tko ima pravo pristupa njegovim podacima i pod kojim ih uvjetima smije dijeliti.

Sofisticirana, decentralizirana ili distribuirana arhitektura baze podataka, temeljena na blockchain tehnologiji ujedno eliminira potrebu za centraliziranom pohranom i upravljanjem.

Accentureov prototip ne pohranjuje osobne informacije koje bi se mogle koristiti za identifikaciju, već koristi informacije koje su dostupne nakon što korisnik odobri pristup.

"Ljudi bez dokumentiranog identiteta pate jer su isključeni iz modernog društva", istaknuo je upravitelj Accentureovog globalnog blockchain poslovanja, David Treat. "Naš prototip je osoban, privatan i prijenosan te omogućava pojedincima pristup i dijeljenje odgovarajućih informacija kada je to prikladno, bez potrebe za korištenjem papirnate dokumentacije."

Kako bi njihov sustav funkcionirao i bez papirnatih dokumenata, Accenture se koristi Unique Identity Service Platformom koja u sebi sadrži biometrički sustav koji upravlja otiscima prstiju, slikama šarenice i drugim identifikacijskim podacima. Accentureova platforma sastavni je dio Biometric Identity Management System koji trenutno koristi UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice i u koji je upisano više od 1,3 milijuna izbjeglica iz 29 zemalja.

Prezentaciju održanu na UN-ovom ID2020 summitu možete pogledati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti