Može li Fitbit Versa ugroziti Apple Watch?

Fitbit radi na pametnom satu za mase, atraktivnom uređaju čiji bi najveći aduti trebali biti atraktivan dizajn i pristupačna cijena – može li to biti dovoljno za ugrožavanje vodećeg uređaja na tržištu?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2018. / 19:21

Fitbit Versa (Foto: Twitter/@evleaks) (Foto: Twitter/@evleaks)

U posljednjih nekoliko kvartala napokon su zabilježeni pozitivni trendovi na tržištu nosivih uređaja i pametnih satova, a kako su analitičari i očekivali, vodeću poziciju na tržištu preuzeo je Apple koji je u posljednjem kvartalu isporučio 8 milijuna satova uz povećanje isporuka veće od 50 posto. Tijekom istog razdoblja jedna od kompanija koja je ranije dominirala ovim tržištem s pametnim narukvicama i nosivim uređajima – Fitbit zabilježila je pad isporuka od čak 17 posto, a u ovoj kompaniji ne mogu biti zadovoljni niti prodajom pametnog sata Ionic.

Iako je riječ o odličnom uređaju sa zanimljivim opcijama, čini se kako je za dio korisnika presudan faktor bio i cijena koja iznosi 300 dolara, dakle nešto manje od posljednje generacije Appleovog sata, odnosno to je više od Series 1 i 2 modela Apple Watcha.

Kako bi spriječili pad udjela na tržištu, u ovoj kompaniji namjeravaju predstaviti novi model koji bi korisnike trebao privući atraktivnim dizajnom i pristupačnijom cijenom. Službeno još ništa nije poznato, no sve je više glasina oko modela koji bi se na tržištu trebao prodavati kao Fitbit Versa i čija bi cijena trebala iznositi između 200 i 250 dolara. 

Riječ je o nasljedniku Fitbit Blazea koji će dimenzijama biti manji od Ionica, pokretat će ga Fitbit OS platforma te možemo očekivati brojne standardne opcije koje nude fitness narukvice i pametni satovi – brojač koraka, senzor otkucaja srca, praćenje spavanja i potrošenih kalorija i slično, no jedna opcija koja je mnogima važna, a koju neće imati jest – GPS. Dakle, za praćenje koliko su kilometara korisnici pretrčali ili prešli s biciklom bit će potrebno nositi i pametni telefon koji će se spojiti s ovim uređajem te će koristiti GPS telefona.

Što se ostalih opcija tiče, možemo očekivati vodootpornost do 50 metara, NFC za Fitbit Pay platformu te podršku za Android i iOS.

S obzirom na atraktivniji dizajn u odnosu na Ionic te pristupačniju cijenu, ovaj će uređaj sigurno biti zanimljiviji većem broju korisnika koji namjeravaju kupiti smartwatch, no mnoge bi mogao odbiti nedostatak GPS-a.
Predstavljanje ovog uređaja očekujemo uskoro te ćemo onda saznati sve službene detalje i opcije, kao i za mnoge ono najvažnije – cijenu.

Izvor: Android Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti