Može li Fitbitov novi pametni sat ugroziti dominaciju Applea?

Fitbit Versa 2 atraktivan je uređaj koji sada dolazi s jačim hardverom, Always On ekranom i baterijom koja bi trebala izdržati do 5 dana rada, a moći će, među inim, pratiti i analizirati kvalitetu spavanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2019. / 10:53

Fitbit Versa 2 (Foto: Fitbit)

Kada je Fitbit prošle godine predstavio pametni sat Versa, mnogi su se pitali može li taj uređaj ugroziti dominaciju Appleovog smartwatcha koji dominira tržištem nosivih uređaja. Iako nije skinuo Apple s trona, Versa, kao i njegova jeftinija verzija s manje opcija Versa Light, pokazali su se odličnim uređajima koji su korisnike privukli dizajnom, solidnim opcijama i cijenom koja je manja u odnosu na Appleov sat.

Fitbit Versa Lite Fitbit predstavio jeftiniju verziju pametnog sata Versa

Jučer je predstavljen i nasljednik tog uređaja, Fitbit Versa 2 koji će se od sredine rujna prodavati po istih 200 dolara kao i prethodni model, a donosi zanimljiva poboljšanja i novitete, kao i novi pretplatnički servis koji bi korisnicima trebao pomoći u praćenju zdravlja i vođenju zdravijeg života.

Novi model dolazi sa snažnijim procesorom koji će omogućiti brži rad i brže pokretanje aplikacija, boljim Always On ekranom (što znači da će se na njemu, ako korisnici odaberu tu opciju, uvijek prikazivati vrijeme, obavijesti i slično) te baterijom koja bi trebala izdržati do 5 dana rada. Također, u skladu s trendovima na tržištu, Versa 2 sada ima podršku za glasovni asistent te NFC što znači da će vlasnici sata moći samo prisloniti svoj uređaj na POS terminal i tako plaćati račune. Kako Fitbit nema vlastiti glasovni asistent, podržava Amazonovu Alexu kojoj može postavljati brojna pitanja, no neće dobiti glasovne odgovore, već će se oni ispisati na ekranu. Praćenje aktivnosti, kao i ženskog zdravlja i ciklusa se podrazumijevaju, sat prati otkucaje srca, a treba napomenuti da je Versa 2 vodootporan do 50 metara.

Pretplatnički servisi

Fitbit Versa 2 (Foto: Fitbit)

Zanimljiv novitet jest i praćenje spavanja te svakog jutra možete vidjeti detaljnu analizu vašeg sna, kao i rezultat baziran na podacima poput otkucaja srca, vremenu koliko ste spavali i drugim podacima, koji vam govori o kvalitetni sna. Kao minus možemo izdvojiti nedostatak GPS-a, što znači da će se za praćenje lokacije, trčanja, bicikliranje i slično biti potrebno povezati uređaj s pametnim telefonom.

Fitbit Versa (Foto: Fitbit) Oborio rekorde: Ovo je najprodavaniji pametni sat na Amazonu

Brojne podatke koji se skupljaju putem sata Fitbit će iskoristiti u novom pretplatničkom servisu Fitbit Premium čija će cijena iznositi 10 dolara mjesečno, odnosno 80 dolara godišnje i u kojem će korisnici imati pristup informacijama o zdravlju i vježbanju koje će, zahvaljujući tim podacima, biti personalizirane i prilagođene njima. Također, Fitbit će uskoro pokrenuti još jedan servis s naglaskom na zdravlje koji će korisnicima omogućiti komunikaciju s profesionalcima iz zdravstvene industrije čiji bi im savjeti trebali pomoći u vođenju zdravijeg života.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti