Nova studija, objavljena u časopisu Science, tvrdi kako je moguće otkriti mentalne bolesti poput depresije, šizofrenije i anoreksije u rutinskoj pretrazi krvi.

Kako stoji u studiji, biokemijske supstance koje su povezane s određenim autoimunim bolestima, direktno utječu na funkcioniranje mozga. Biokemijske supstance ili biomarkeri mogu ukazivati na visok kolesterol, razinu šećera u krvi, enzime jetra ili pak pojavu upale u tijelu.

Mikroplastika, ilustracija Dokazano: Mikroplastika pronađena u ljudskoj krvi

Znanstvenici su iskoristili genetiku kako bi istražili vezu između devet poremećaja mentalnog zdravlja i 50 faktora koji se mjere u rutinskoj pretrazi uzorka krvi. Koristili su podatke iz velikih studija s gotovo milijun dobrovoljaca.

Ono što su otkrili je da postoji genetska povezanost između biomarkera koje je moguće pronaći u krvi i mentalnih bolesti. Tako su tijekom istraživanja otkrili povezanost između broja bijelih krvnih stanica (zaduženih za obranu tijela od bolesti) i depresije. Kako ističu, to ukazuje na to da neki procesi u našem tijelu utječu i na depresiju i na bijele krvne stanice.

Ako uspijemo identificirati o kojem se procesu radi, moglo bi dovesti do boljeg razumijevanja toga što uzrokuje depresiju, a onda i do ciljanog liječenja, ističe William Reay, postdoktorant na Školi za biomedicinske znanosti i farmaciji, Sveučilišta Newcastle u Australiji.

Sven Ljubić, Antonio Sermek, Đurđica Ugarković Molekularni biolozi s IRB-a otkrili su novi krvni biljeg za metastatski rak prostate

Dodao je da, iako je njihova studija pokazala vezu između genetike mentalne bolesti i faktora u krvi, nisu otkrili jesu li ti krvni biomarkeri pokazatelji uzroka mentalnih bolesti.

Pronaći smo dokaze nekih supstanci koje se mogu mjeriti u krvi, a koje bi zapravo mogle biti dio uzroka nekih mentalnih bolesti. Proteini povezani s imunološkim sustavom, na primjer, mogli bi biti povezani s depresijom, šizofrenijom i anoreksijom, ističe Reay.

Iako napominje kako bi trebalo provesti neovisno istraživanje, kako bi se utvrdila prava veza između mentalnih bolesti i biomarkera u krvi, Raey dodaje kako bi njihovo otkriće moglo promijeniti način na koji se mentalne bolesti detektiraju i liječe. A to bi za mnoge koji pate od tih bolesti moglo značiti mnogo.

Krv Nova studija sugerira: Jasno je gdje leži odgovor na rizik od razvoja teškog oblika COVID-19

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju