Kada se spomene privatnost na internetu jedni se „grohotom nasmiju“ dok drugi imaju „mučninu u želucu“, a na kraju smo svi svjesni kako potpuna privatnost ne postoji, može li to ovaj sićušni uređaj zauvijek promijeniti?

Anonabox je maleni, open source router koji će, tvrde idejni začetnici projekta, svima koji ga budu koristili jamčiti apsolutnu privatnost, odnosno bolje rečeno anonimnost na internetu. U konačnici, privatnost ili anonimnost, sasvim je svejedno koji se termin koristio, ali upravo to je ono čemu svi težimo, jer na kraju dana jednostavno ne želimo da nas „prate, snimaju i špijuniraju“, odnosno da naše podatke „dilaju“ oni za koje bismo to najmanje željeli. U vremenima opće paranoje, kada se praktički svakoga dana pojavi neka nova afera o krađi ili neovlaštenom korištenju korisničkih podataka i privatnost, ovakav uređaj će mnogi nazvati „svjetlom na kraju tunela“.

Na Kickstarteru su autori Anonaboxa pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za produkciju u kojoj je ciljani iznos sedam i pol tisuća američkih dolara. Koliko je ova ideja zanimljiva i privlačna najbolje će reći podataka da su 27 dana prije isteka kampanje, u trenutku pisanja ovog teksta, prikupili iznos od gotovo – pola milijuna USD! Apsolutno je neupitno da će se uređaj pojaviti na tržištu, predviđeno je da to bude u siječnju 2015 godine, samo je pitanje kako će oni koji danas „nadgledaju internet“ reagirati na router koji će nam jamčiti privatnost i anonimnost, bez obzira na za što u datom trenutku koristimo na nekom webu.

Princip rada je u pravilu jednostavan, nakon spajanja na bilo koju privatnu mrežu, Anonabox će apsolutno cijeli mrežniu promet preusmjeravati na Tor mrežu, usput enkriptirati podatke tako da će oni postati „nečitljivi“ za sve one koji se bave prikupljanjem podataka. I ne samo to, autori tvrde kako će se pomoću Anonaboxa moći biti „probijena“ i cenzura interneta koja je još uvijek aktualna u nekim zemljama. Nema dvojbi kako bi Anonabox mogao postati jedan od najtraženijih uređaja uopće, osim ako se u međuvremenu netko ne sjeti zabraniti prodaju istoga, što nas u vremenima „praćenja i nadzora“ nimalo ne bi iznenadilo...  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju