Možete li izdržati cijeli dan bez pametnog telefona? Isprobajte uz “papirnati telefon”

Što kad bi vam netko postavio izazov da cijeli dan provedete bez pametnog telefona? Biste li izdržali?

Martina Čizmić | 04.01.2020. / 17:13

Danas je gotovo nemoguće zamisliti i jedan dan bez pametnog telefona. Koristimo ga za gotovo sve - od telefoniranja i dopisivanja, preko informiranja pa do plaćanja u trgovini ili kafiću. U prosjeku ljudi svakog dana pogledaju (otključaju ekran i koriste ga) svoj pametni telefon 80-ak puta (neki i puno, puno više), često jer im je jednostavno dosadno i ne znaju što bi s rukama.

No, što kad bi vam netko postavio izazov da cijeli dan provedete bez pametnog telefona? Biste li izdržali? Ili ako se jednostavno želite odmoriti o svog telefona, a i dalje koristiti sve njegove prednosti?

Ovisnost o pametnom telefonu (Foto: Thinkstock) Dr. Burcar otkriva: Kako prepoznati i riješiti problem ovisnosti o tehnologiji

Da pametni telefoni (i aplikacije na njima) izazivaju ovisnost, svjesni su i u velikim tehnološkim tvrtkama poput Applea i Googlea koje su u posljednjih godinu dana izbacile nekoliko različitih opcija i aplikacija koje bi trebale pomoći korisnicima da ograniče vrijeme provedeno u korištenju telefona.

Tako je Google u sklopu svojih “Digital Wellbeing Experiments” osmislio opciju “Unlock Clock” koja broji koliko je puta dnevno korisnik otključao svoj pametni telefon, odnosno opciju “Desert Island” koja dopušta pristup samo odabranim aplikacijama taj dan.

Međutim, londonski studio Special Projects osmislio je još radikalniji način za “odvikavanje” od telefona. Oni su digitalna ograničenja odlučili zamijeniti analognima i napravili “Paper Phone” odnosno papirnati telefon.

gif-1-08457.gif

“Paper Phone” zapravo je besplatna aplikacija za Android koja korisniku omogućava da odabere koje mu informacije trebaju taj dan. To obuhvaća pojedine kontakte i njihove brojeve telefona, podsjetnike, obaveze iz kalendara, Google Maps, vremensku prognozu, jednostavnu igru poput Sudokua ili labirinta i slične informacije koje bi korisniku trebale taj dan. Potom, aplikacija te informacije lijepo posloži u dokument koji je potrebno isprintati na papiru, preklopiti papir prema priloženim uputama i ugasiti pametni telefon jer je sve ono što korisniku treba sad na papiru.

Iako može djelovati smiješno i ekološki neprihvatljivo, isprintati podatke koje već imamo u pametnom telefonu, isprintani dokument zapravo sadrži sve što vam treba za taj dan, a ne dopušta vam da potratite vrijeme pregledavajući društvene mreže ili videa na YouTubeu.

Nekima će se ovaj analogni način možda učiniti zanimljivim i praktičnim, dok će drugi odustati nakon 15 minuta i u napadu bijesa poderati “papirnati telefon”. No, moramo priznati da je ovakav način odmaranja od tehnologije, trenutno, možda najbolji izbor. S jedne strane imate sve informacije koje vam trebaju, a niste u napasti stalno pipkati po telefonu.

Jeste li dovoljno hrabri da isprobate ovakav način “digitalne detoksikacije”?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti