Mozilla razvija preglednik kojim će se upravljati – glasom!

Nakon što su iz Mozille nedavno najavili internetski preglednik za surfanje u proširenoj i virtualnoj stvarnosti, iz te kompanije sada dolaze informacije o pregledniku kojim će se upravljati glasom i koji će čitati sadržaj s internetskih stranica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2018. / 07:24

Firefox (Foto: Mozilla) (Foto: Mozilla)

Zahvaljujući glasovnim asistentima poput Sirija, Google Assitanta, Alexe i drugih, sve više korisnika "razgovara" sa svojim uređajima te koriste glasovne naredbe za upravljanje kućanskim uređajima, reprodukciju glazbe, upravljanje jačinom zvuka, slanje poruka i slično. S obzirom na sve veću popularnost glasovnih asistenata i njihovu sve veću integraciju s drugim uređajima, jasno je kako ćemo u budućnosti još više operacija izvršavati glasom, a ne kao sada, tipkovnicom i mišem, dodirom prstiju po ekranu ili daljinskim upravljačem.

Mozilla se također priprema za ovakvu budućnost te su počeli s razvojem novog preglednika internetskih stranica nazvanog Scout, a koji će primarno biti razvijen za upravljanje glasom. Kako je taj projekt još u ranoj fazi razvoja, trenutno iz Mozille ne žele objaviti više detalja, no napomenuli su kako će rado obavijestiti javnost o novitetima nakon što postignu neki veći napredak sa Scoutom.

Mozilla Firefox (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S aplikacijom Scout počinjemo istraživati surfanje i konzumiranje sadržaja s glasom, objavili su iz Mozille, a kao primjer načina rada tog preglednika naveli su kako će putem njega korisnici u budućnosti glasovno od svog uređaja zatražiti da im pročita članak o polarnim medvjedima s interneta i Scout će to napraviti.

Po onome što možemo pročitati u medijima, Scout će biti namijenjen korištenju na pametnim telefonima i tabletima te na računalima, no još je rano govoriti o tome kada bi se mogao pojaviti na tržištu – sigurno je jedino kako to neće biti baš uskoro.

Podsjetimo, Mozilla je nedavno najavila još jedan preglednik budućnosti – Firefox Reallity, koji će primarno biti namijenjen za surfanje u proširenoj i virtualnoj realnosti na uređajima poput Oculusa i sličnih tako da će, čini se, u budućnosti postojati nekoliko verzija Firefoxa.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti