Muče vas komarci? Znanstvenici imaju zanimljiv prijedlog kako ih izbjeći

Učinci sapuna na nepce komaraca varirali su od čovjeka do čovjeka i ovisili su i o "interakcijama između sapuna i jedinstvenog profila mirisa svake osobe".

Hina | 16.05.2023. / 10:40

Komarci, ilustracija (Foto: Getty Images)

Može li temeljito ribanje sapunom zaustaviti komarce? Možda i može ako je suditi po pokusima tima s Virginia Techa, čiji su zaključci objavljeni u časopisu iScience u svibnju.

Čini se da pranje nekim sapunima privlači komarce, dok drugi sapuni odbijaju te krvoločne zvijeri.

Slika nije dostupna Komarci imaju tajno oružje koje sprječava imunosni sustav u borbi sa zarazom virusom denga

Ali to je samo pola priče.

Učinci sapuna na nepce komaraca varirali su od čovjeka do čovjeka i ovisili su i o interakcijama između sapuna i jedinstvenog profila mirisa svake osobe.

Osoba može biti izuzetno privlačna komarcima dok je neoprana, zatim može postati privlačnija komarcima nakon pranja jednom vrstom sapuna, a odbojna nakon pranja drugom vrstom sapuna, otkrio je tim.

Znanstvenici su kategorizirali kemijske mirise koje ispuštaju četiri dobrovoljca - kad nisu bili oprani te nakon pranja s četiri marke sapuna - Dial, Dove, Native i Simple Truth.

Branimir Hackenberger Kutuzović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Stručnjak upozorava: "Mogli bi nam donijeti različite nove bolesti, a možemo očekivati i ponovnu pojavu malarije"

Ono što je stvarno važno za komarce nije najzastupljenija kemikalija, već specifične veze i kombinacije kemikalija, ne samo iz sapuna već i iz naših osobnih tjelesnih mirisa, rekao je voditelj studije Clément Vinauger, koji je predložio sapune s mirisom kokosa kao možda najbolji svestrani izbor za odbijanje komaraca.

Svatko miriše drukčije, čak i nakon nanošenja sapuna vaš fiziološki status, način na koji živite, što jedete i mjesta na koja idete utječu na način na koji mirišete, rekla je koautorica i biologinja Chloé Lahondère.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti