Stručnjak upozorava: "Mogli bi nam donijeti različite nove bolesti, a možemo očekivati i ponovnu pojavu malarije"

Komarci su jedna od najsmrtonosnijih životinja, a prijete nam nove vrste. Borbu protiv njih je u Dnevniku Nove TV komentirao biolog Branimir Hakenberger Kutuzović.

DNEVNIK.hr | 09.03.2023. / 20:26

Galerija

Neke posljedice klimatskih promjena još ne osjećamo, dok druge možemo vidjeti golim okom. Jedna od njih i je sve veća prisutnost komaraca. O toj je temi u Dnevniku Nove TV govorio Branimir Hakenberger Kutuzović s Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, koji vodi projekt u sklopu kojeg se hrvatski znanstvenici bore protiv komaraca. Na početku razgovora je rekao da komarci nisu postali opasniji, ali se povećao rizik od prijenosa zaraznih bolesti.

Klimatske promjene omogućavaju da u našem podneblju mogu obitavati komarci koji prije nisu mogli. Sada im je ovdje ugodno. Prije 15-16 godina mnogi su stručnjaci govorili da tigrasti komarac ne može preživjeti u uvjetima kontinentalne Hrvatske. Danas znamo da ih imamo i u Zagrebu i u Osijeku, a da ne kažem i na otocima jer na nekima čine i dominantnu vrstu, rekao je.

Slika nije dostupna Znanstvenici htjeli onesposobiti osjetilo mirisa kod komaraca i ostali šokirani: "To je bila posljednja stvar koju smo očekivali pronaći"

Također je objasnio koje nove vrste komaraca možemo očekivati u budućnosti.

Možemo očekivati sve vrste komaraca koji žive na Bliskom istoku i nama bliskim zemljama, a nemamo ih još. To je, između ostalog, egipatski komarac, korejski komarac i japanski komarac. Ima jako puno vrsta koje bi mogle doći, objasnio je Hakenberger Kutuzović.

Oni bi nam mogle donijeti različite bolesti, neke bolesti za koje još mi ne znamo i s kojima se naši liječnici još nisu susretali, kao što su donijeli groznicu Zapadnog Nila. Srećom, ta bolest nije toliko smrtonosna, dodao je.

Slika nije dostupna Razbijanje mitova o krvopijama koje mnogima zagorčavaju život: Doznajte što stručnjak kaže o teoriji "slatke krvi", gašenju svjetla, paljenju kave, pasti za zube...

Zatim je istaknuo da nam mogu doći i puno ozbiljnije bolesti – pa možemo očekivati u nekoj bliskoj budućnosti i ponovnu pojavu malarije – te na kraju razgovora objasnio da bi se zbog novih uvjeta trebao promijeniti i način zaprašivanja.

Klimatske promjene su donijele produživanje sezona. Nekad je bila od četvrtog do kraja devetog, a danas je sezona od kraja drugog mjeseca do 11. mjeseca. Dinamika populacije komaraca se promijenila i to zahtijeva nove načine tretiranja, rekao je Hakenberger Kutuzović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti