Razbijanje mitova o krvopijama koje mnogima zagorčavaju život: Doznajte što stručnjak kaže o teoriji "slatke krvi", gašenju svjetla, paljenju kave, pasti za zube...

Kaže se da ljudi koji imaju "slatku krv" privlače komarce i imaju najviše problema s njima. Koliko zapravo istine ima u toj tvrdnji? Štiti li nas možda paljenje kave u zaštiti od tih krvožednih zujalica? Vrijeme je za razbijanje mitova oko komaraca.

Branimir Vorša | 20.08.2021. / 17:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeto je godišnje doba koje većina dočekuje s veseljem, jer ljeto znači puno sunca, prilika za provođenje vremena u prirodi i u konačnici zasluženi godišnji odmor. No, oni koji ljeto provedu, bez uboda komaraca, mogu se smatrati sretnicima.

Postoji puno teorija o tome koga komarci preferiraju među ljudskom populacijom, na koje načine se možemo zaštiti bez korištenja specijaliziranih preparata protiv tih krvoženih beštija te što pomaže u ublažavanju svrbeža nakon uboda. No koliko u tim teorijama ima istine? Odgovore na teorije o slatkoj krvi, zaštiti kavom ili olakšanju nanošenjem paste za zube nudi Helge Kampen, voditelj laboratorija Instituta Friedrich Loeffler (FLI), koji spada pod njemački Nacionalni institut za zdravlje životinja.

Kempen se specijalizirao za životinje koje sišu krv, odnosno insekte i krpelje pa je i posve relevantan stručnjak koja može uvelike pomoći u razbijanju najtvrđih mitova vezanih za komarce.

Ugasite svjetlo? Komarcima je svejedno, oni sišu krv, a ne fotone

Svi znaju za ovaj mit. Ljeti, ako noću imate otvoren prozor, treba ugasiti svjetlo ili će u prostoriji ubrzo biti najezda komaraca. Kampen ima vrlo nedvojben odgovor na to.

Mama mi je to znala govoriti dok sam bilo mali. No to nije istina, kaže Kampen.

Svjetlo u prostoriji privlači druge insekte, poput moljaca koji doista lete prema izvoru svjetla. Komarce svjetlo kao takvo ne zanima. Komarci vole vaš dah, znoj i miris tijela. Svaka osoba se po tim karakteristikama razlikuje, no to je sad već uvod u idući mit.

Jedan nutricionistički faktor koji doista privlači komarce

Ta teorija oko slatke krvi nije posve točna, kaže Kampen. Komarce ne zanima da li netko jede puno slatkiša ili ne.

Svatko od nas se znoji drugačije i mirisi tijela nam se isto tako razlikuju te nas to čini privlačnima različitim tipovima komaraca, pojašnjava Kampen.

O tome s kakvim tipom komaraca imate posla ovisi i gdje se nalazite. Ako primjerice kod kuće imate problem s ubodima komaraca, ali na godišnjem ne, to samo znači da ste na području drugog tipa komaraca kojem ste jednostavno manje privlačni.

No postoji jedan nutricionistički faktor koji igra ulogu. Riječ je o alkoholu.

Alkohol privlači komarce. Širite drugačije mirise kad pijete alkohol, a to se događa putem kože koja postaje puno privlačnija komarcima nakon konzumacije alkoholnih pića, kaže Kampen.

Evo i jedne dobre vijesti za pušače. Naime, oni su komarcima manje privlačna mjesta za slijetanje. Stoga ako ste nepušač koji uživa u povremenom alkoholnom piću, imajte na umu da vas komarci "drže na oku".

Kampen otkriva i da komarce privlače žene u određenom stupnju meanstrualnog ciklusa.

Prevencija: Kava, pasta za zube ili sprej, što je bolje?

Kampen preporuča sprejeve protiv komaraca koji u sebi sadrže ikaridin/pikaridin. Oni su najbolji, kaže Kampen.

Ikadirin je aktivan protiv širokog spektra insekata te ga čak preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, kao preventivnu metodu protiv malarije, koju najčešće prenose komarci.

Zaštiti od komaraca pomaže i pokrivanje izloženih površina kože odjećom, a to znači nošenje dugih rukava i dugih hlača tijekom ljeta, što ne zvuči ugodno na vrućinama.

Kampen ima još savjeta. Ne ostavljajte lokve vode iza sebe, jer se u njima komarci mogu razmnožavati, kaže. Ako imate vrt i koristiti bačve za kišnicu ili vodu za zalijevanje, obavezno ih poklopite te ih praznite svakih sedam do deset dana.

Komarci liježu larvu u stajaću vodu te su potrebna otprilike dva tjedna na temperaturi od oko 20 stupnjeva Celzija da se larva razvije u odraslog komarca i nastavi terorizirati područje.

Što se tiče teorija o paljenju kave ili konzumiranju češnjaka, Kampen kaže da za iste ne postoje dokazi. Vrlo je malo standardiziranih testiranja u tom smjeru, dodaje.

Malo rakije na ubod, ali ne u želudac (jer će to privući komarce)

Jasno je da će teško netko proći bez ijednog uboda komaraca ljeti, no kako onda pomoći oko nepodnošljivog svrbeža?

Tijelo reagira tako jer komarci u ranu ubrizgavaju slinu koja im pomaže u sisanju krvi. Ta slina sadrži mnoštvo bioaktivnih molekula, to je pravi koktel i svi mi reagiramo drugačije na njega, pojašnjava Kampen.

No jednu stvar imamo zajedničku kad je riječ o ubodima. Tijelo proizvodi histamin i to stvara osjećaj svrbeža nakon uboda.

Dakle antihistaminske kreme će pomoći. No, pomoći će čak i naša slina te čak i pasta za zube. Svo troje imaju efekt hlađenja, a to je dobra stvar jer umanjuje osjet svrbeža.

Kampen kaže da će pomoći i dobra stara rakija (ili drugi žestoki alkohol) ali samo kao sredstvo za dezinfekciju mjesta uboda, jer ako netko odluči malo i "potegnuti", zapravo će privući novu koloniju komaraca na sebe.

Kampen savjetuje da bi bilo dobro suzdržati se i dva dana ne češati mjesto uboda, jer se u protivnom riskira sekundarna bakterijska infekcija. Lakše reći nego učiniti.

"Priroda je oslobođena razuma"

Novinari me često pitaju kakve koristi ima od komaraca, kaže na kraju Kampen. Moj dogovor je - kakve koristi ima od vas?, dodaje. Pošteno.

To je samo priroda, a priroda je oslobođena razuma. Nema značenja ili svrhe kod živih bića, kaže Kampen. Svi skupa jednostavno postojimo i kraj priče.

Ipak komarci imaju bitnu ulogu u ekosustavu, jer njihova larva je izvor hrane za ribe, vodozemce i druge vodene insekte. Odrasli komarci su pak hrana za ptice, šišmiše te druge insekte. Njihovo uništenje stoga bi ostavilo ozbiljne posljedice po ekosustav.

Ostaje nam samo imati na umu sve navedeno i nadati se da su ribe, ptice, vodozemci i drugi insekti na našem području vrlo, vrlo gladni.

Izvor: Deutsche Welle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti