MUP RH: Intenzivno pratimo što se događa s WannaCry ransomware kampanjom

Iz MUP-a tvrde kako njihov informacijski sustav nije bio ugrožen za vrijeme jučerašnjih masovnih hakerskih napada diljem svijeta, te da normalno funkcionira.

Martina Čizmić | 13.05.2017. / 13:48

MUP izdao upozorenje: Čuvajte se prevaranata koji vam nude laku zaradu!

Iz Ministarstva unutarnjih poslova oglasili su se u vezi s WannaCry ransomware kampanjom koja je tijekom jučerašnjeg dana zarazila više desetaka tisuća računala diljem svijeta.

U razgovoru za ZIMO iz MUP-a su potvrdili kako su i oni bili na meti ransomwarea.

"Mi smo primijetili određene smetnje tijekom jučerašnjeg dana na našem sustavu, ali naše stručne službe su već bile uključene i one već otklanjaju taj dio. Ono što vam doista mogu reći jest da naš informacijski sustav doista nije bio ugrožen i normalno funkcionira. Može se jedino povezati možda u onom dijelu gdje je malo bio usporen rad, ali to se nije odrazilo na sigurnost u MUP-u", rekao nam je Velimir Tišma, glasnogovornik MUP-a te uputio građane na priopćenje Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) te da poduzmu preventivne aktivnosti i zaštite svoja računala.

"Zavod za sigurnost informacijskih sustava intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, a poznata je pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry. Radi se o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu", stoji u službenoj obavijesti na stranicama MUP-a.

Navode i način širenja te popis sustava koji su najugroženiji, ali i savjete kako spriječiti zarazu.

"Provesti hitnu nadogradnju svih ranjivih sustava primjenom zakrpe za operacijski sustav s oznakom MS17-010 (KB4013389). Zbog visoke kritičnosti ranjivosti, Microsoft je izdao zakrpe i za nepodržane operacijske sustave (Windows XP SP2 i Windows Server 2003). Ako primjena zakrpe nije moguća, onemogućiti SMBv1 protokol", pišu iz MUP-a.

Kako se zaštititi od napada?

- arhivirajte svoje dokumente i napravite sigurnosnu kopiju na odvojenom sustavu

- budite sumnjičavi prema svakoj e-mail poruci koja vam dolazi od nepoznatog pošiljatelja ili od poznatog ali koja ne odgovara načinu na koji ste prethodno komunicirali s tom osobom

- ne preuzimajte na svoje računalo (ili mobilni uređaj) aplikacije i programe sa sumnjivih web stranica

- instalirajte i redovito ažurirajte antivirusni program

- redovito ažurirajte svoj operativni sustav i programe koje koristite

- nemojte pokleknuti i platiti otkupninu jer to ne garantira da ćete dobiti pristup svojim dokumentima

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti