Musk i Tesla u novim problemima: Sud prihvatio tužbu Hrvata i Slovenca koji ih terete za izrabljivanje i prijetnje

Tesla se nalazi u novim problemima - morat će se braniti pred sudom od ozbiljnih optužbi za izrabljivanje radnika i prijetnju deportacijama. Tužbu protiv Tesle podnijeli su još 2016. godine Hrvat i Slovenac, a američka federalna sutkinja Lucy Koh odlučila je odbiti žalbu Tesle za odbacivanjem optužbi.

Branimir Vorša | 03.10.2018. / 16:22

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je direktor Tesle Elon Musk odstupio s mjesta šefa uprave te tvrtke (i dalje ostaje njezin izvršni direktor) zbog objave na Twitteru u kojoj je lažno najavio kako planira privatizirati tu tvrtku i podići cijenu dionica na 420 dolara, ta se tvrtka našla u novim problemima.

Tesla će se na sudu morati braniti protiv optužbi za izrabljivanje radnika i prijetnju deportacijama ako prijave ozljedu na radu. Tako je odlučila Lucy Koh, federalna sutkinja Suda kalifornijskog sjevernog okruga u San Joseu.

Tužbu protiv Tesle, zanimljivo, podnijeli su još 2016. godine Slovenac Gregor Lesnik i Hrvat Stjepan Papeš, u ime stranih radnika u Teslinoj tvornici u Freemontu, koje pokriva B-1 viza.

Lesnika i Papeša tvrtka ISM Vuzem (koju je unajmila tvrtka Eisenmann Corp, koja je pak unajmljena od strane Tesle) poslala je u SAD na rad u navedenoj Teslinoj tvornici. U tužbi se navodi da su radnici plaćeni daleko ispod minimuma te da rade "ekstremno duge satnice".

Lesnik tvrdi da je njegovo uobičajeno radno vrijeme u Teslinoj tvornici bilo 12 sati, a nikad ispod 10. Ukupno je to više od 80 radnih sati tjedno i više od 240 radnih sati mjesečno. Imao je tek jedan slobodan dan u dva tjedna, što je u suprotnosti sa zakonom.

Kad je Lesnik bio bolestan ili kad je prijavio ozljedu na radu, Vuzem mu je prijetio neisplatom plaće ili ukidanjem vize i imigrantskih beneficija.

Sutkinja Koh odbacila je tvrdnje da Tesla i tvrtka Eisenmann Corp nisu odgovorne za ponašanje tvrtke ISM Vuzem, jer su iz takvog ponašanja vukle direktnu financijsku korist.

Povrh svega toga, ranije ove godine, nakon uvida vlasti u radne uvjete u Teslinoj tvornici, otkriveno je da ta tvrtka nije točno prijavljivala broj ozljeda radnika, što je morala učiniti u skladu sa federalnim zakonom.

Iz Tesle su u odgovoru za TechCrunch istaknuli da ISM Vuzem više nije tvrtka s kojom surađuju te da su znali za kršenja prije ta suradnja bi već odavno bila prekinuta.

U Tesli radimo na principima pravednosti, pravde i uljudnosti. Bez obzira na to rade li ljudi za nas ili tvrtku koju smo unajmili, očekujemo da se svi ponašaju etično i da slijede iste principe, napisali su između ostalog u odgovoru iz Tesle.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti