Musk se nagodio: Mora platiti 20 milijuna dolara i napušta mjesto predsjednika uprave Tesle

Neopreznost Elona Muska na Twitteru koštala ga je 20 milijuna dolara i odlaska s mjesta predsjednika uprave Tesle

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2018. / 09:31

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije nekoliko dana američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je Elona Muska za prijevaru i obmanjivanje javnosti jer je putem Twittera najavio povlačenje kompanije s burze, pri čemu je napisao da će dioničarima biti ponuđeno čak 420 dolara po dionici. Nakon njegovog tvita koji, pokazalo se, nije imao nikakvo realno uporište, odnosno Musk uopće nije razgovarao s niti s jednim mogućim investitorom oko financiranja kupovine Tesle, skočile su cijene dionica kompanije, zbog čega su špekulanti, odnosno oni koji se klade na pad cijena dionica kompanije izgubili milijune dolara.

Potez Muska bio je neodgovoran i nezakonit te je na njega morala reagirati i Komisija za vrijednosne papire, no šef Tesle brzo se nagodio s njima te će prema nagodbi morati odstupiti s mjesta predsjednika uprave kompanije. Također, Tesla i Musk morat će platiti 20 milijuna dolara kazne (što Musku ne bi trebao biti problem jer njegovo bogatstvo iznosi oko 20 milijardi dolara), ali pozitivna stvar za njega je što može ostati na mjestu izvršnog direktora kompanije.

Mjesto predsjednika uprave Tesle Musk mora napustiti u roku od 45 dana i ne smije ga obavljati najmanje 3 godine, a njegovu poziciju trebao bi zauzeti "neovisni" predsjednik koji će predsjedati upravom Tesle.

Iako je cijelo vrijeme tvrdio kako nije kriv za ono za što ga optužuju, prema nagodbi to više neće smjeti govoriti u javnosti, odnosno ne smije niti potvrditi niti opovrgnuti informacije o svojoj krivnji za prijevaru i zavaravanje dioničara.

Iza Muska je jako teško razdoblje te se u nekim trenutcima činilo kao da je na rubu "pucanja" – problemi s proizvodnjom Modela 3, priče o bankrotu kompanije, spavanje u uredu ili nespavanje (uz pomoć tableta), pušenje marihuane tijekom jedne emisije te problematični tvitovi uzeli su danak te se čini da bi za njega bilo najbolje uzeti pauzu i odmoriti se nekoliko dana od svega, iako je jasno da riječ "odmor" vjerojatno ne postoji u njegovom rječniku.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti