Elon Musk optužen za burzovnu prijevaru, na Twitteru širio lažne informacije?

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prijevaru zbog niza lažnih tvitova. Traže da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila te mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzi.

Davor Ivanov | 28.09.2018. / 09:46

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Musk je naime nedavno na Twitteru objavio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze jer smatra da je to za kompaniju "najbolji put naprijed".

Musk je objavio da investitori podupiru taj plan te da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici - za petinu više od tadašnje cijene.

Komisija smatra kako je Musk namjerno obmnajivao javnost te da su tvitovi bili lažni jer nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni s jednim mogućim financijerom.

Zanimljivo je objašnjenje jednog od čelnih ljudi Komisije, koji je objasnio kako je došao baš do iznosa od 420 dolara.

"Dok je navodio Tesline investitore da ima čvrstu ponudu, mi pretpostavljamo da je do iznosa od 420 dolara došao povisivši postojeću cijenu dionica za 20 posto te potom zaokruživši iznos na 420 dolara zbog značaja te brojke među ljubiteljima marihuane. (20. travnja neslužbeni je "praznik marihuane"). Vjerujemo i da je pokušavao zadiviti svoju djevojku", kaže Steven Peikin iz SEC-a.

Ubrzo nakon optužbi oglasio se i Musk, koji smatra da nije učinio ništa loše.

"Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao'', poručio je Musk u priopćenju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti