Musk očekuje pad prodaje električnih automobila i upozorava na opasnost kineske konkurencije

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku prihoda u 2023. godini zahvaljujući sniženim cijenama, upozorivši da očekuje naglo usporavanje potražnje u 2024.

Hina | 25.01.2024. / 12:27

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Tesla je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila.

Ukupni prihod poskočio je 19 posto, na 96,8 milijardi dolara, prateći skok isporuka. U istom postotku porasla je i neto dobit, dosegnuvši 15 milijardi dolara.

Na kraju godine prihod je naglo usporio, uz stopu rasta od samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Toyota Šef Toyote kritizirao elektrifikaciju: Vozači trebaju sami odlučiti koji automobil žele, bez uplitanja regulatora

Tesla Model 3 Tesla planira proizvodnju novih i jeftinijih modela vozila 2025. godine, jedno već ima i kodno ime

Izvršni direktor Elon Musk upozorio je da će kineska konkurencija više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu, ako se ne postave trgovinske barijere.

Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu.

Dodatni je problem posustajanje prodaje, nakon nekoliko dobrih godina, primjećuje BBC. I kineski proizvođači snizili su cijene kako bi potaknuli prodaju, a Europa je u prosincu bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022., prema udruzi ACEA. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti