Musk poručio da je Neuralinkov moždani čip spreman za ljudska testiranja iduće godine: "Teško je imati iznijansirane razgovore s majmunima"

Ako je vjerovati riječima najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska, moždani čip njegove kompanije Neuralink mogao bi se početi testirati na ljudima već iduće godine.

Branimir Vorša | 08.12.2021. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na jednom događanju u organizaciji Wall Street Journala ovog tjedna, šef Neuralinka Elon Musk rekao je da bi moždani usadak u obliku čipa, koji se dosad uspješno koristio na životinjama poput svinje ili majmuna, mogao biti spreman za testiranje na ljudima 2022. godine.

Neuralink radi dobro na majmunima i zapravo provodimo puno testiranja kojima samo potvrđujemo da je usadak siguran i pouzdan te da se Neuralink uređaj može lagano ukloniti, rekao je Musk.

Nadamo se da ćemo ga imati u našim prvim ljudima, koji će biti osobe s teškim oštećenjem kralježnice, poput tetraplegičara i kvadriplegičara, već iduće godine, nakon odobrenja FDA, dodao je Musk.

U odgovoru na jednu objavu na Twitteru, Musk je rekao i kako se u Neuralinku nadaju da bi njihov uređaj mogao zakrpati zakazale ili nestale neurone u mozgu, naglasivši da se mnoge fizičke tegobe mogu riješiti premošćivanjem signala između postojećih neurona.

Napredak će se ubrzati kad ćemo imati te uređaje u ljudima (teško je imati iznijansirane razgovore s majmunima) iduće godine", napisao je na Twitteru Musk.

Nije prvi put da Musk govori kako je Neuralinkov čip spreman za ljudska testiranja u narednoj godini. Isto je već učinio 2019. i 2020. godine.

Musk je isto tako rekao da pravila FDA nisu bila velika prepreka, jer su sigurnosni standardi Neuralinka za usađivanje tih čipova znatno viši, sugeriravši time da su odgode možda više tehničke nego regulatorne naravi.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti