Musk priznao da ne zna tko je misteriozni Nakamoto, ali je rekao koga smatra najzaslužnijim za evoluciju kriptovaluta

Identitet osobe koja je napravila bitcoin nije poznata, no Elon Musk rekao je ime osobe koju smatra najzaslužnijim za evoluciju bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2021. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elona Muska dio medija prozvao je kriptokraljem jer sa samo jednim tvitom može utjecati na cijelo tržište i značajno podići, ali i spustiti vrijednost bitcoina, ethera, dogecoina i drugih virtualnih valuta. Zato investitori u kripto pažljivo prate njegove izjave i tvitove kako bi na vrijeme mogli reagirati i kupiti ili prodati kriptovalute.

Bitcoin (Foto:Thinkstock) Bitcoin i druge kriptovalute mogli bi postati stabilniji

U svom nedavnom gostovanju u podcastu kod Lexa Friedmana Musk se, među inim, dotakao i kriptovaluta, pametnih ugovora, ali i početka kripta i bitcoina. Kako je dobro poznato, za bitcoin je odgovoran Satoshi Nakamoto, no ono što nije poznato jest njegov identitet. Godinama su mrežom kružile razne glasine o potencijalnim osobama koje se kriju iza tog imena, dok neki čak sumnjaju da bi se iza tog imena skriva više osoba koje su razvile ovu tehnologiju.

O Nakamotu je govorio i Musk tijekom podcasta, no zanimljivo je kako on smatra da samo ime stvaraoca te kriptovalute nije toliko niti važno. Puno je važnija evolucija ideje o kriptu i osobe koje su sudjelovale u toj evoluciji. Očito, ne znam tko je stvorio bitcoin… čini se kako je Nick Szabo vjerojatno više nego bilo tko drugi odgovoran za evoluciju tih ideja, komentirao je Musk. Prema njemu, dakle, za ideju koja je na kraju dovela do kriptovaluta i bitcoina možemo zahvaliti Nicku Szabi.

Razlog zašto je Musk spomenuo njegovo ime jest što je on zaslužan za razvoj prethodnika bitcoina - Bit Gold te za digitalne pametne ugovore, koji su postali ključan do etherium blockchaina. Zbog toga se njegovo ime često povezuje s bitcoinom, no Szabo uporno demantira svoju povezanost s tom kriptovalutom i Satoshijem Nakamotom.

Slika nije dostupna Jack Dorsey smatra kako će ova virtualna valuta zamijeniti dolar

Među inim, Musk je u podcastu komentirao kako nikada nije shvatio ideju oko pametnih ugovora: Preglup sam da bih shvatio pametne ugovore. Kaže kako je njegov pristup svim oblicima ugovora da je najvažnije da postoji “jasnoća razumijevanja”.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti