Muškarci su bolji od žena u navigaciji, ali to nema nikakve veze s evolucijom

Orijentacija u prostoru je poput svih kognitivnih sposobnosti i što je više netko koristi, to postaje bolji u tome, pokazalo je novo istraživanje.

Branimir Vorša | 17.01.2024. / 13:59

Otac i sin proučavaju geogrfsku kartu, ilustracija
Otac i sin proučavaju geogrfsku kartu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Muški superiorni osjećaj za smjer u usporedbi sa ženama vjerojatno je plod utjecaja kulturoloških čimbenika, a ne evolucijskih osobina, zaključili su znanstvenici. Justin Rhodes sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign naglašava da tu razliku ne mogu objasniti sami geni. Kultura igra značajnu ulogu, jer dječaci često dobivaju više poticaja da se uključe u aktivnosti na otvorenom, što pridonosi razvoju navigacijskih vještina.

Mjesec NASA-in inženjer uz pomoć umjetne inteligencije radi na lunarnoj verziji GPS-a

Kako bi ro dodatno istražili, Rhodes i njegov tim ispitivali su vještine prostorne navigacije i prosječne udaljenosti putovanja kod 21 vrste (uključujući i ljude), otkrivši da, suprotno očekivanjima evolucijske teorije, mužjaci imaju tendenciju da budu bolji od ženki u svim aspektima, osim kod vrste raka Faxonius rusticus i žabe Oophaga sylvatica, gdje su rezultati istraživanja pokazali suprotan trend. Studija vezana za to istraživanje objavljena je u časopisu Royal Society Open Science.

Rezultati sugeriraju da kulturni utjecaji i biološke varijacije, a ne evolucijski pritisci, oblikuju navigacijske razlike između muškaraca i žena. Hormonalne razlike, prema Rhodesu, mogu pridonijeti različitim osobinama, a sve dok te osobine ne ometaju reprodukciju, evolucija prema njima ostaje ravnodušna.

U ranijoj studiji koja je uključivala muškarce i žene sa sličnim odgojem, nisu uočene razlike u prostornoj navigaciji. Antoine Coutrot iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja ističe stečenu prirodu spolnih razlika u prostornim sposobnostima, naglašavajući da kognitivne vještine, uključujući prostornu sposobnost, jačaju njihovim korištenjem.

Slika nije dostupna Zaboravite GPS, uskoro bismo mogli dobiti znatno precizniji SuperGPS, koji pogađa lokaciju unutar samo 10 centimetara

Autori pokazuju na vrlo opsežan način da su spolne razlike u prostornim sposobnostima vjerojatnije stečene, na primjer kroz kulturu. Prostorna sposobnost je poput svih kognitivnih sposobnosti: što je više koristite, to je više imate, pojašnjava Coutrot.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti