NASA-in inženjer uz pomoć umjetne inteligencije radi na lunarnoj verziji GPS-a

GPS navigacija je za našu svakodnevicu postala gotovo neizbježna, a NASA sad radi na sličnom sustavu koji će pomoći budućim istraživačima na površini Mjeseca da u svakom trenutku znaju gdje se nalaze na lunarnoj površini.

Branimir Vorša | 29.12.2022. / 15:33

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

NASA radi na projektu koji će budućim astronautima na Mjesecu pomoći da se lakše snalaze u prostoru na lunarnoj površini.

Alvin Yew, istraživački inženjer u NASA-inom Goddard Space Flight Centru, uči umjetnu inteligenciju da koristi značajke na Mjesečevom horizontu za navigaciju po njegovoj površini.

Za sigurnost i znanstveno geooznačavanje, važno je da istraživači znaju točno gdje se nalaze, dok istražuju mjesečev krajolik. Opremanje ugrađenog uređaja lokalnom kartom podržalo bi svaku misiju, bilo robotsku ili ljudsku, ističe Yew.

Slika nije dostupna Zaboravite GPS, uskoro bismo mogli dobiti znatno precizniji SuperGPS, koji pogađa lokaciju unutar samo 10 centimetara

Mjesec će imati svoju verziju interneta

NASA trenutno radi, u suradnji s industrijom i drugim međunarodnim agencijama, na razvoju komunikacijske i navigacijske arhitekture za Mjesec pod nazivom LunaNet. Astronauti na Mjesecu bi pomoću LunaNeta trebali dobiti mogućnosti "poput internetskih", uključujući usluge lokacije.

Ipak, istraživači u nekim regijama na površini Mjeseca mogu zahtijevati preklapajuća rješenja izvedena iz više izvora, kako bi se osigurala sigurnost, ako komunikacijski signali nisu dostupni.

Od ključne je važnosti imati pouzdane sigurnosne sustave kada govorimo o ljudskom istraživanju. Moja motivacija bila je omogućiti istraživanje lunarnog kratera, gdje bi cijeli horizont bio rub kratera, pojasnio je Yew.

Izvor podataka NASA-in LRO orbiter

Yew je započeo s radom na LunaNetu koristeći podatke iz NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO), točnije Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) instrumenta na toj letjelici. LOLA mjeri nagibe, hrapavost Mjesečeve površine i stvara topografske karte Mjeseca visoke rezolucije.

Slika nije dostupna Pritvoren jer je GPS-om nadzirao kretanje bivše supruge

Yew uči umjetnu inteligenciju da rekreira značajke na lunarnom horizontu onako kako bi izgledale istraživaču na površini Mjeseca koristeći LOLA-ine digitalne modele nadmorske visine. Te digitalne panorame mogu se koristiti za povezivanje poznatih stijena i grebena s onima vidljivim na slikama koje je snimio rover ili astronaut, pružajući točnu identifikaciju lokacije za bilo koju regiju na Mjesecu.

Konceptualno, to je kao da izađete van i pokušavate shvatiti gdje se nalazite promatrajući horizont i okolne znamenitosti. Iako bi procjena lokacije na stadionu mogla biti jednostavna za osobu, želimo pokazati točnost na tlu do manje od 9 metara. Ova točnost otvara vrata širokom rasponu koncepata misija za buduća istraživanja, ističe Yew.

Thnologija iskoristiva i na Zemlji

Prema studiji koju je objavio Goddardov znanstvenik Erwan Mazarico, lunarni istraživač može vidjeti najviše do oko 300 kilometara s bilo koje neometane lokacije na Mjesecu.

Učinkovito koristeći LOLA podatke, ručni uređaj može se programirati s lokalnim podskupom podataka o terenu i nadmorskoj visini, radi očuvanja memorije. Čak i na Zemlji, Yewova tehnologija lociranja mogla bi pomoći istraživačima na terenu gdje su GPS signali zapriječeni ili podložni smetnjama.

Slika nije dostupna Kad ne ide klasičnim putem: Umjetna inteligencija pomaže u čišćenju otpada iz oceana na obalama Galapagosa

Yewov geolokacijski sustav iskoristit će mogućnosti sustava GIANT (Goddard Image Analysis and Navigation Tool). Riječ je o optičkom navigacijskom alatu, koji je razvio NASA-in inženjer Andrew Liounis i koji je prethodno kroišten za provjeru i verificiranje navigacijskih podatka za NASA-inu misiju OSIRIS-REx, čiji je cilj bio prikupljanje uzorka s asteroida Bennu.

Za razliku od radara ili alata za lasersko određivanje udaljenosti koji pulsiraju radijske signale i svjetlo prema cilju kako bi analizirali povratne signale, GIANT brzo i precizno analizira slike kako bi izmjerio udaljenost do i između vidljivih orijentira. Njegova prijenosna verzija je cGIANT, knjižnica izvedena iz Goddardovog autonomnog sustava za navođenje i kontrolu (autoGNC), koji pruža rješenja za autonomiju misije, za sve faze rada svemirskih letjelica i rovera.

U svakom slučaju kombinacija interpretacije lunarnih panorama umjetne inteligencije te poznatog modela Mjeseca, mogla bi pružiti moćan navigacijski alat za buduće istraživače, i to ne samo na Mjesecu, već i na drugim planetima i objektima u Sunčevom sustavu.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti