Muskov Starlink stiže i u Mongoliju: "Omogućit će bolji pristup internetu na teže dostupnim područjima“

Službena suradnja između mongolske vlade i SpaceX-a započela je u veljači na Mobile World Congressu u Barceloni.

Hina | 07.07.2023. / 11:25

Trag Starlink satelita na noćnom nebu
Trag satelita Starlink na noćnom nebu (Foto: Afp)

Mongolija je dala dvije dozvole SpaceX-u Elona Muska za uspostavu internetskog servisa putem satelitskog sustava Starlink koji će Mongolima pružiti bržu internetsku vezu, objavila je tamošnja vlada u petak.

Milijuni korisnika interneta u Mongoliji imat će pristup brzoj vezi putem Starlinka, satelitske komunikacijske usluge SpaceX-a koja već broji 3,5 tisuća satelita, priopćila je vlada u Ulaanbaataru.

Mreža optičkih kablova već daje raširen pristup brzom internetu diljem Mongolije, no ova tehnologija omogućit će bolji pristup na teže dostupnim područjima, rekao je ministar za digitalni razvoj i komunikaciju Uchral Nyam-Osor.

Pastiri, farmeri, tvrtke i rudari koji rade i žive diljem naše velike zemlje moći će se koristiti informacijama iz cijelog svijeta kako bi poboljšali svoje živote, dodao je.

Službena suradnja između mongolske vlade i SpaceX-a započela je u veljači na Mobile World Congressu u Barceloni.

Mongolski premijer L. Oyun-Erdene je prošli mjesec održao virtualni sastanak s Muskom, vlasnikom i tvrtke Tesla, na kojem su raspravljali o potencijalnim investicijama i suradnji u sektoru električnih automobila.

Resursima bogata Mongolija ima velike zalihe rijetkih minerala i bakra, ključnih u proizvodnji takvih vozila.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti